createyourhealth.pl

Leczo do słoików • przepis • składniki • przygotowanie

Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Leczo do słoików

Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 2 szt.
papryka czerwona - 4 szt.
pomidor czerwony - 1,5 kg
sól - 1 płaska łyżeczka
oregano suszone - 0,5 płaska łyżeczka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Paprykę, cukinię i pomidory myjemy, a potem odstawiamy na sito, aby przeschły. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cukinię również obieramy i kroimy w większą kostkę.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
W garnku rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy w nim cukinię. Po chwili dodajemy także paprykę i doprawiamy wszystko oregano oraz papryką. Mieszamy i smażymy jeszcze przez 4 minuty.
3.DODAJEMY SOK POMIDOROWY:
Pomidory kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Delikatnie wyciskamy z nich sok i wlewamy go do garnka. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy na małym ogniu przez 7-8 minut, mieszając całość po jakiś czas.
4.DODAJEMY POMIDORY:
Po kilku minutach gotowania dodajemy pomidory. Mieszamy i doprawiamy. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.
5.PRZEKŁADAMY LECZO DO SŁOIKÓW:
Do wyparzonych i suchych słoików przekładamy całą zawartość garnka i zakręcamy. Pasteryzujemy w drugim garnku w gorącej wodzie, gotując słoiki przez 15 minut, uważając na to, aby się nie stykały
Leczo do słoików

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Paprykę, cukinię i pomidory myjemy, a potem odstawiamy na sito, aby przeschły. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cukinię również obieramy i kroimy w większą kostkę.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

W garnku rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy w nim cukinię. Po chwili dodajemy także paprykę i doprawiamy wszystko oregano oraz papryką. Mieszamy i smażymy jeszcze przez 4 minuty.

3

DODAJEMY SOK POMIDOROWY

Pomidory kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Delikatnie wyciskamy z nich sok i wlewamy go do garnka. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy na małym ogniu przez 7-8 minut, mieszając całość po jakiś czas.

4

DODAJEMY POMIDORY

Po kilku minutach gotowania dodajemy pomidory. Mieszamy i doprawiamy. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.

5

PRZEKŁADAMY LECZO DO SŁOIKÓW

Do wyparzonych i suchych słoików przekładamy całą zawartość garnka i zakręcamy. Pasteryzujemy w drugim garnku w gorącej wodzie, gotując słoiki przez 15 minut, uważając na to, aby się nie stykały

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1005,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

143,7 kcal

🥑

Tłuszcz

6,1 g

🌾

Węglowodany

20 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Leczo do słoików - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl