createyourhealth.pl

Leczo z frankfurterkami • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne leczo, pełne kolorowych warzyw, frankfurterek i pomidorowego sosu – to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Leczo z frankfurterkami

Aromatyczne leczo, pełne kolorowych warzyw, frankfurterek i pomidorowego sosu – to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
frankfurterki wieprzowe - 8 szt.
sos pomidorowy - 400 ml
passata pomidorowa - 700 g
pieczarka - 300 g
olej - 4 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy wszystkie pokrojone papryki i smażymy razem przez około 7 minut. W międzyczasie kroimy frankfurterki w plasterki i dodajemy do warzyw. Całość smażymy jeszcze przez 6-8 minut.
3.GOTUJEMY LECZO:
Do podsmażonych składników wlewamy sos pomidorowy Combino Basilico i passatę Baresa. Dodajemy pieczarki – można je również podsmażyć wcześniej ze wszystkimi warzywami, jednak duszone w sosie będą nieco delikatniejsze. Całość doprawiamy wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, cukrem, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.
Leczo z frankfurterkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy wszystkie pokrojone papryki i smażymy razem przez około 7 minut. W międzyczasie kroimy frankfurterki w plasterki i dodajemy do warzyw. Całość smażymy jeszcze przez 6-8 minut.

3

GOTUJEMY LECZO

Do podsmażonych składników wlewamy sos pomidorowy Combino Basilico i passatę Baresa. Dodajemy pieczarki – można je również podsmażyć wcześniej ze wszystkimi warzywami, jednak duszone w sosie będą nieco delikatniejsze. Całość doprawiamy wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, cukrem, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2609,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

652,4 kcal

🥑

Tłuszcz

43 g

🌾

Węglowodany

41,2 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

24,5 g

Podobne przepisy