createyourhealth.pl

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym

Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
grzyby suszone - 10 g
mięso wieprzowe łopatka - 1 kg
musztarda francuska - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarka - 100 g
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 szczypta
śmietana 30% - 120 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY MIĘSO:
Mięso myjemy, osuszamy, szpikujemy czosnkiem, nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy je na oliwie do uzyskania złotego koloru, w naczyniu odpowiednim również do piekarnika. Następnie pieczemy ok. 60-80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyjmujemy mięso, zawijamy w folię aluminiową, aby pozostało soczyste, i odkładamy.
Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY MIĘSO

Mięso myjemy, osuszamy, szpikujemy czosnkiem, nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy je na oliwie do uzyskania złotego koloru, w naczyniu odpowiednim również do piekarnika. Następnie pieczemy ok. 60-80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyjmujemy mięso, zawijamy w folię aluminiową, aby pozostało soczyste, i odkładamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

523,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

130,9 kcal

🥑

Tłuszcz

11,5 g

🌾

Węglowodany

5,6 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

2,1 g

Podobne przepisy