createyourhealth.pl

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym • przepis • składniki • przygotowanie

Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym

Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

jajko - 2 szt.
mięta świeża - 2 g
lody waniliowe - 0,5 l
olej rzepakowy - 1 l
orzech laskowy - 100 g
wiórki kokosowe - 100 g
cukier - 100 g
wino czerwone - 100 ml
imbir świeży - 1 g
malina - 100 g
wiśnia - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ZA POMOCĄ:
gałkownicy formujemy z lodów kule o średnicy ok. 4-5 CM. KULKI MOCNO ŚCISKAMY: w rękach.
2.KULKI LODÓW UKŁADAMY:
na blaszce posypanej wiórkami kokosowymi.
3.BLASZKĘ Z KULKAMI:
lodów wstawiamy do zamrażarki na mniej więcej 1,5-2 godziny.
4.BIAŁKA Z CUKREM:
ubijamy na sztywną pianę.
5.DO UBITYCH BIAŁEK:
dodajemy żółtka, mieszamy.
6.WIÓRKI KOKOSOWE WRZUCAMY:
do miski i łączymy je z posiekanymi orzechami laskowymi.
7.ZAMARZNIĘTE LODY OBTACZAMY:
w przygotowanej pianie z białek i żółtek, następnie obsypujemy je mieszanką wiórków kokosowych i orzechów, mocno ściskając w dłoniach.
8.LODY UKŁADAMY Z:
powrotem na blaszce, która wstawiamy ponownie do zamrażalnika na 30-40 minut.
9.PONOWNIE OBTACZAMY LODY:
w białku i we wiórkach (lody powinny być dwukrotnie obtoczone w orzechach i wiórkach).
10.TAK PRZYGOTOWANE LODY:
wstawiamy jeszcze raz do zamrażalnika mniej więcej na 1,5-2 godziny.
11.SOS WIŚNIE I:
maliny podgrzewamy z cukrem i winem w rondlu lub na patelni.
12.GOTUJEMY NA MAŁYM:
ogniu do momentu odparowania płynu.
13.NA SAMYM KOŃCU:
do wiśni i malin dodajemy odrobinę startego na tarce imbiru.
14.DO MAŁEGO GARNKA:
wlewamy olej i mocno podgrzewamy (temperatura ok. 180°C).
15.DO TAK NAGRZANEGO:
oleju wrzucamy pojedynczo mocno zmrożone lody.
16.
SMAŻYMY OK.
17.30-40 SEKUND DO:
momentu uzyskania złotego koloru orzechów.
18.TAK PRZYGOTOWANE LODY:
szybko wyciągamy na papierowy ręcznik, a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanej miseczki z sosem wiśniowo-imbirowym.
19.DESER NALEŻY PRZYGOTOWYWAĆ:
tuż przed podaniem. LODY DEKORUJEMY LIŚĆMI: mięty.
Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ZA POMOCĄ

gałkownicy formujemy z lodów kule o średnicy ok. 4-5 CM. KULKI MOCNO ŚCISKAMY: w rękach.

2

KULKI LODÓW UKŁADAMY

na blaszce posypanej wiórkami kokosowymi.

3

BLASZKĘ Z KULKAMI

lodów wstawiamy do zamrażarki na mniej więcej 1,5-2 godziny.

4

BIAŁKA Z CUKREM

ubijamy na sztywną pianę.

5

DO UBITYCH BIAŁEK

dodajemy żółtka, mieszamy.

6

WIÓRKI KOKOSOWE WRZUCAMY

do miski i łączymy je z posiekanymi orzechami laskowymi.

7

ZAMARZNIĘTE LODY OBTACZAMY

w przygotowanej pianie z białek i żółtek, następnie obsypujemy je mieszanką wiórków kokosowych i orzechów, mocno ściskając w dłoniach.

8

LODY UKŁADAMY Z

powrotem na blaszce, która wstawiamy ponownie do zamrażalnika na 30-40 minut.

9

PONOWNIE OBTACZAMY LODY

w białku i we wiórkach (lody powinny być dwukrotnie obtoczone w orzechach i wiórkach).

10

TAK PRZYGOTOWANE LODY

wstawiamy jeszcze raz do zamrażalnika mniej więcej na 1,5-2 godziny.

11

SOS WIŚNIE I

maliny podgrzewamy z cukrem i winem w rondlu lub na patelni.

12

GOTUJEMY NA MAŁYM

ogniu do momentu odparowania płynu.

13

NA SAMYM KOŃCU

do wiśni i malin dodajemy odrobinę startego na tarce imbiru.

14

DO MAŁEGO GARNKA

wlewamy olej i mocno podgrzewamy (temperatura ok. 180°C).

15

DO TAK NAGRZANEGO

oleju wrzucamy pojedynczo mocno zmrożone lody.

16

SMAŻYMY OK.

17

30-40 SEKUND DO

momentu uzyskania złotego koloru orzechów.

18

TAK PRZYGOTOWANE LODY

szybko wyciągamy na papierowy ręcznik, a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanej miseczki z sosem wiśniowo-imbirowym.

19

DESER NALEŻY PRZYGOTOWYWAĆ

tuż przed podaniem. LODY DEKORUJEMY LIŚĆMI: mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4114,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

514,3 kcal

🥑

Tłuszcz

35 g

🌾

Węglowodany

52,7 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl