Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PAPIER DO
pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Marynata Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą.
DOPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
RYBĘ MARYNUJEMY W
połowie marynaty przez 30-60 minut.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO
180°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
UKŁADAMY ŁOSOSIA.
PIECZEMY 5
minut.
POZOSTAŁĄ MARYNATĘ PODGRZEWAMY,
by była ciepła i polewamy nią filety.
ZAPIEKAMY 10
minut. ŁOSOSIA WYKŁADAMY NA: talerz.
PODAJEMY Z ĆWIARTKAMI
limonki i cytryny.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1833,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
458,3 kcal
Tłuszcz
26,8 g
Węglowodany
12,5 g
Błonnik
41,7 g
Białko
41,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Donuts – kolorowe donuty z czekoladą i kolorowym lukrem
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!

Pieczone burgery z indyka
Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.