Marakuja curd • przepis • składniki • przygotowanie
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY MASŁO, MARAKUJĘ I JAJKA
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z miąższem z marakui i solą. W misce przez chwilę ubijamy cukier, żółtka i jajko. Garnek z masłem zdejmujemy z ognia i kilka łyżek gotowej masy dodajemy do ubitych jajek, cały czas ubijając. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy obie masy będą połączone.
GOTUJEMY GOTOWĄ MASĘ
Całą mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 5-8 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
SCHŁADZAMY CURD W LODÓWCE
Gotową masę przelewamy do słoika i przykrywamy folią, aby nie powstała skorupka (kożuch). Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1824 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
114 kcal
Tłuszcz
6,7 g
Węglowodany
11,1 g
Błonnik
2,4 g
Białko
2,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!

Wigilijne pierogi buraczane na słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią
Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!

Wegański obiad z jednego naczynia
To przepis, który sprawdzi się zawsze! Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne warzywa i przyprawy - z wegańskimi kiełbaskami będą smakować idealnie! Obiad gotowy już w 40 minut!

Dango w trzech smakach
Dango to tradycyjne japońskie kluski zrobione z mąki ryżowej, które podaje się do zielonej herbaty. Paweł przygotował je w nowej odsłonie – jako słodki deser w 3 różnych smakach. Wypróbuj przepis naszego cukiernika i sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie Ci do gustu.