createyourhealth.pl

Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne i aromatyczne danie kuchni włoskiej, w którym kremowa ricotta z mleka bawolego łączy się z chrupiącym boczkiem, słonymi kaparami i prażonymi pistacjami.

Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami

Pyszne i aromatyczne danie kuchni włoskiej, w którym kremowa ricotta z mleka bawolego łączy się z chrupiącym boczkiem, słonymi kaparami i prażonymi pistacjami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron rigatoni - 250 g
ser ricotta - 190 g
boczek wędzony - 100 g
pistacje - 50 g
pomidory suszone w oleju - 4 szt.
kapar - 50 g
sól -
pieprz biały -
oliwa z oliwek -
bazylia świeża -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente.
2.SMAŻYMY BOCZEK:
Boczek kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy boczek, aż stanie się chrupiący. Odsączamy go na ręczniku papierowym. Wytopiony tłuszcz z patelni zachowujemy – przyda się do przygotowania sosu.
3.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Pistacje kruszymy bokiem noża, lekko dociskając je dłonią. Część odkładamy do dekoracji.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na tej samej patelni podgrzewamy ricottę, dolewając kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą, białym pieprzem i porwanymi na kawałki listkami bazylii. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, większość pistacji oraz kapary. Wlewamy także wcześniej odlany tłuszcz ze smażenia boczku. Całość mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Makaron odcedzamy, a patelnię z sosem ponownie ustawiamy na ogniu i chwilę podgrzewamy. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
6.PODAJEMY DANIE:
Gotowe danie przekładamy na talerze. Posypujemy chrupiącym boczkiem i pozostałymi pistacjami. Dekorujemy świeżą bazylią i polewamy olejem z suszonych pomidorów.
Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente.

2

SMAŻYMY BOCZEK

Boczek kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy boczek, aż stanie się chrupiący. Odsączamy go na ręczniku papierowym. Wytopiony tłuszcz z patelni zachowujemy – przyda się do przygotowania sosu.

3

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Pistacje kruszymy bokiem noża, lekko dociskając je dłonią. Część odkładamy do dekoracji.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na tej samej patelni podgrzewamy ricottę, dolewając kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą, białym pieprzem i porwanymi na kawałki listkami bazylii. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, większość pistacji oraz kapary. Wlewamy także wcześniej odlany tłuszcz ze smażenia boczku. Całość mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Makaron odcedzamy, a patelnię z sosem ponownie ustawiamy na ogniu i chwilę podgrzewamy. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

6

PODAJEMY DANIE

Gotowe danie przekładamy na talerze. Posypujemy chrupiącym boczkiem i pozostałymi pistacjami. Dekorujemy świeżą bazylią i polewamy olejem z suszonych pomidorów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2077,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1038,8 kcal

🥑

Tłuszcz

50,7 g

🌾

Węglowodany

105,8 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

39,1 g

Podobne przepisy

Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl