createyourhealth.pl

Jarski żurek łemkowski • przepis • składniki • przygotowanie

Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!

Jarski żurek łemkowski

Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 2 l
cebula - 2 szt.
jajko - 4 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
olej słonecznikowy - 3 łyżki
pieprz czarny, ziarnisty - 2 szczypty
sól - 1 łyżeczka
majeranek suszony - 2 łyżki
ziemniak - 500 g
ząbek czosnku - 3 szt.
napój owsiany - 150 ml
zakwas na żurek - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU:
Czosnek pokrojony w plasterki smażymy krótko na oleju rozgrzanym w garnku. Dodajemy pietruszkę pokrojoną w kostkę i blanszujemy chwilę, co jakiś czas mieszając. Całość zalewamy wywarem.
2.DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK:
Do bazy żurku dodajemy zakwas. Doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy napój owsiany, mieszamy i zdejmujemy żurek z ognia.
3.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI I PODAJEMY ŻUREK:
Cebulę pokrojoną w piórka mocno smażymy na oleju rozgrzanym na patelni – powinna nabrać rumianego koloru. Przesmażoną cebulę przekładamy do miseczek z ziemniakami.
Jarski żurek łemkowski

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU

Czosnek pokrojony w plasterki smażymy krótko na oleju rozgrzanym w garnku. Dodajemy pietruszkę pokrojoną w kostkę i blanszujemy chwilę, co jakiś czas mieszając. Całość zalewamy wywarem.

2

DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK

Do bazy żurku dodajemy zakwas. Doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy napój owsiany, mieszamy i zdejmujemy żurek z ognia.

3

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI I PODAJEMY ŻUREK

Cebulę pokrojoną w piórka mocno smażymy na oleju rozgrzanym na patelni – powinna nabrać rumianego koloru. Przesmażoną cebulę przekładamy do miseczek z ziemniakami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1479,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

184,9 kcal

🥑

Tłuszcz

6,5 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy