Naleśniki z mąki kukurydzianej • przepis • składniki • przygotowanie
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESIEWAMY MĄKĘ
Do miski przesiej mąkę kukurydzianą, a następnie wsyp sól i dodaj olej. Wymieszaj.
DODAJEMY MLEKO I JAJKA
Do wstępnie zmieszanych składników dodaj mleko roślinne oraz jajka. Wymieszaj wszystko energicznie rózgą, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
ODSTAWIAMY CIASTO NA BOK
Odstaw miskę na 10 minut w ciepłe miejsce, aby masa naturalnie się zagęściła, a mąka wchłonęła cały płyn.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie nabierz chochlą ciasto i wlej je na patelnię. Rozprowadź po powierzchni patelni i wyrównaj. Poczekaj, aż na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki. Przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż, aż uzyska złoty kolor z obu stron.
SERWUJEMY NALEŚNIKI
Gotowe naleśniki ułóż na talerzu i daj im delikatnie przestygnąć. Podawaj z ulubionymi dodatkami — zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1599,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,9 kcal
Tłuszcz
12,5 g
Węglowodany
63,4 g
Błonnik
5,7 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Pudding chia z owocami leśnymi
Leśne smaki w słodkim wydaniu? Ten pudding można opisać w samych superlatywach: superproste przygotowanie i supersmak! Sprawdź i się przekonaj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet teriyaki z ananasem
Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!

Sałatka z orzechami włoskimi i żurawiną
Oryginalny pomysł na sałatkę łączącą w sobie bogactwo smaku orzechów, fety, słodkiej żurawiny i kremu balsamicznego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dyniowy milkshake
Korzenne przyprawy w połączeniu z dynią to przepis na idealny napój na jesienne dni. Skuś się na tego dyniowego milkshake’a z puszystą bitą śmietanką z mleczka kokosowego.

Ciasto na pizzę
Dobra pizza zaczyna się od ciasta! Z tym przepisem możesz mieć pewność, że każdemu będzie smakować. Przygotujesz je w prosty sposób, a później już tylko czas na ulubione dodatki!

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.