createyourhealth.pl

Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.

Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku

Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

wino czerwone - 400 ml
liść laurowy - 2 szt.
kaczka udko - 4 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 400 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
śmietana 18% - 3 łyżki
kostka rosołowa warzywna - 1 szt.
groszek, mrożony - 600 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sałata masłowa - 40 g
szalotka - 2 szt.
woda - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŚLIWKI:
kalifornijskie zalej czerwonym, wytrawnym winem i odstaw na 1 godzinę.
2.NOGI KACZKI NOGI:
kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy kaczkę z nadmiernej ilości tłuszczu i odcinamy torebki stawowe za pomocą dużego noża lub tasaka.
3.NOGI KACZKI Z:
obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
4.W GŁĘBOKIM GARNKU:
rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (nie za dużo, gdyż nogi kaczki puszczą tłuszcz).
5.GDY OLEJ JEST:
już wystarczająco rozgrzany, smażymy nogi kaczki (zaczynamy smażyć skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
6.NADMIAR TŁUSZCZU Z:
garnka przelewamy do miseczki.
7.NOGI KACZKI PODSMAŻAMY:
jeszcze przez chwilę. NAMOCZONE ŚLIWKI DODAJEMY: do garnka.
8.CAŁOŚĆ ZALEWAMY CZERWONYM:
winem, dodajemy 250 ml wody i 1 rozdrobnioną kostkę bulionową. MIESZAMY.
9.DODAJEMY 2 LIŚCIE:
laurowe i świeżo zmielony pieprz.
10.
PONOWNIE MIESZAMY.
11.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I:
dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
12.JEŚLI SOS BĘDZIE:
zbyt rzadki, zagniatamy 20 g masła i 20 g mąki pszennej i dodajemy stopniowo do sosu w celu zagęszczenia.
13.PURÉE Z ZIELONEGO:
groszku Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
14.DO GARNKA WLEWAMY:
2 łyżki oliwy.
15.NA GORĄCĄ OLIWĘ:
wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień.
16.SAŁATĘ KROIMY W:
paski dodajemy do garnka. MIESZAMY.
17.NASTĘPNIE DODAJEMY MROŻONY:
groszek i ponownie mieszamy.
18.DODAJEMY ODROBINĘ WODY:
i rozdrobnioną kostkę bulionową.
19.MIESZAMY CAŁOŚĆ I:
gotujemy bez przykrycia.
20.PO MNIEJ WIĘCEJ:
5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. DODAJEMY SÓL I: pieprz. ZNÓW MIKSUJEMY: całość. JAK PODAWAĆ WYKŁADAMY: kaczkę.
21.PURÉE PRZEKŁADAMY DO:
miseczki. ŚLIWKI UKŁADAMY NA: talerzu.
22.DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI:
pietruszki.
Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŚLIWKI

kalifornijskie zalej czerwonym, wytrawnym winem i odstaw na 1 godzinę.

2

NOGI KACZKI NOGI

kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy kaczkę z nadmiernej ilości tłuszczu i odcinamy torebki stawowe za pomocą dużego noża lub tasaka.

3

NOGI KACZKI Z

obu stron doprawiamy solą i pieprzem.

4

W GŁĘBOKIM GARNKU

rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (nie za dużo, gdyż nogi kaczki puszczą tłuszcz).

5

GDY OLEJ JEST

już wystarczająco rozgrzany, smażymy nogi kaczki (zaczynamy smażyć skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

6

NADMIAR TŁUSZCZU Z

garnka przelewamy do miseczki.

7

NOGI KACZKI PODSMAŻAMY

jeszcze przez chwilę. NAMOCZONE ŚLIWKI DODAJEMY: do garnka.

8

CAŁOŚĆ ZALEWAMY CZERWONYM

winem, dodajemy 250 ml wody i 1 rozdrobnioną kostkę bulionową. MIESZAMY.

9

DODAJEMY 2 LIŚCIE

laurowe i świeżo zmielony pieprz.

10

PONOWNIE MIESZAMY.

11

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I

dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.

12

JEŚLI SOS BĘDZIE

zbyt rzadki, zagniatamy 20 g masła i 20 g mąki pszennej i dodajemy stopniowo do sosu w celu zagęszczenia.

13

PURÉE Z ZIELONEGO

groszku Szalotkę kroimy w drobną kostkę.

14

DO GARNKA WLEWAMY

2 łyżki oliwy.

15

NA GORĄCĄ OLIWĘ

wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień.

16

SAŁATĘ KROIMY W

paski dodajemy do garnka. MIESZAMY.

17

NASTĘPNIE DODAJEMY MROŻONY

groszek i ponownie mieszamy.

18

DODAJEMY ODROBINĘ WODY

i rozdrobnioną kostkę bulionową.

19

MIESZAMY CAŁOŚĆ I

gotujemy bez przykrycia.

20

PO MNIEJ WIĘCEJ

5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. DODAJEMY SÓL I: pieprz. ZNÓW MIKSUJEMY: całość. JAK PODAWAĆ WYKŁADAMY: kaczkę.

21

PURÉE PRZEKŁADAMY DO

miseczki. ŚLIWKI UKŁADAMY NA: talerzu.

22

DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI

pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3208,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

802,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,8 g

🌾

Węglowodany

85,5 g

🥬

Błonnik

46,5 g

💪

Białko

46,5 g

Podobne przepisy

Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl