createyourhealth.pl

Obiad jednoblaszkowy z tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!

Obiad jednoblaszkowy z tofu

Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tofu, wędzone - 180 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
chili mielone - 0,5 łyżeczki
przecier pomidorowy - 1 szkl
ząbek czosnku - 2 szt.
bulion warzywny - 70 ml
śliwka suszona - 3 szt.
ocet jabłkowy - 1 łyżka
syrop klonowy - 3 łyżki
sos sriracha - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
brukselka - 200 g
batat - 1 szt.
ziemniak - 2 szt.
jabłko - 1 szt.
jarmuż - 200 g
rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
parmezan tarty - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
orzech pekan - 1 garść
natka pietruszki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY TOFU:
Tofu przekrawamy na pół, wkładamy między dwa ręczniki papierowe, dociskamy miską i odstawiamy do odsączenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ:
Do rondla wlewamy przecier pomidorowy, bulion, ocet jabłkowy, sos sojowy, syrop klonowy. Dodajemy dwie wędzone śliwki i sos sriracha. Gotujący się sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Gotujemy około 15 minut, aż sos się dobrze zredukuje.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Batat, ziemniaki i jabłko obieramy. Batat kroimy w plastry, ziemniaki i jabłko w kostkę. Brukselkę przekrawamy na pół. Warzywa razem z jabłkiem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, rozmarynem i parmezanem. Dokładamy tofu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Po 10 minutach pieczenia obracamy tofu na drugą stronę i pieczemy dalej.
4.PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ:
Jarmuż skrapiamy oliwą i wcieramy ją rękoma w liście.
5.SMARUJEMY TOFU SOSEM BBQ:
Tofu smarujemy sosem bbq. Na blachę z warzywami dokładamy jarmuż. Warzywa i tofu pieczemy kolejne 5 minut, obracamy i znów smarujemy sosem.
6.PODAJEMY Z ORZECHAMI I NATKĄ PIETRUSZKI:
Pietruszkę i orzechy pekan siekamy i posypujemy nimi upieczone danie. Podajemy.
Obiad jednoblaszkowy z tofu

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY TOFU

Tofu przekrawamy na pół, wkładamy między dwa ręczniki papierowe, dociskamy miską i odstawiamy do odsączenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ

Do rondla wlewamy przecier pomidorowy, bulion, ocet jabłkowy, sos sojowy, syrop klonowy. Dodajemy dwie wędzone śliwki i sos sriracha. Gotujący się sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Gotujemy około 15 minut, aż sos się dobrze zredukuje.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Batat, ziemniaki i jabłko obieramy. Batat kroimy w plastry, ziemniaki i jabłko w kostkę. Brukselkę przekrawamy na pół. Warzywa razem z jabłkiem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, rozmarynem i parmezanem. Dokładamy tofu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Po 10 minutach pieczenia obracamy tofu na drugą stronę i pieczemy dalej.

4

PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ

Jarmuż skrapiamy oliwą i wcieramy ją rękoma w liście.

5

SMARUJEMY TOFU SOSEM BBQ

Tofu smarujemy sosem bbq. Na blachę z warzywami dokładamy jarmuż. Warzywa i tofu pieczemy kolejne 5 minut, obracamy i znów smarujemy sosem.

6

PODAJEMY Z ORZECHAMI I NATKĄ PIETRUSZKI

Pietruszkę i orzechy pekan siekamy i posypujemy nimi upieczone danie. Podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1574,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

787,4 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

119,5 g

🥬

Błonnik

20,4 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy

Obiad jednoblaszkowy z tofu - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl