createyourhealth.pl

Pad thai z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!

Pad thai z krewetkami

Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

limonka - 1 szt.
sos rybny - 3 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
olej sezamowy - 2 łyżki
pasta z tamaryndowca - 1,25 łyżki
masło orzechowe - 1 łyżka
cukier brązowy - 0,5 łyżeczki
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
woda - 2,5 l
makaron ryżowy - 150 g
krewetki mrożone - 225 g
tofu - 80 g
jajko - 4 szt.
imbir świeży - 10 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula dymka - 2 szt.
kiełki fasoli mung - 120 g
orzechy ziemne - 60 g
kolendra świeża - 3 gałązki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SOS:
W miseczce łączymy wszystkie składniki. Wyciskamy sok z limonki. Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków.
2.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON:
Gotujemy makaron ryżowy w osolonej wodzie przez około 4 minuty. Następnie przekładamy go na durszlak, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY PODSTAWĘ DANIA:
Drobno siekamy czosnek i imbir, a tofu kroimy w małą kostkę. Krewetki dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa i tofu odkładamy do osobnej miski.
4.SMAŻYMY KREWETKI I TOFU:
Rozgrzewamy olej na dużej patelni, wrzucamy czosnek z imbirem i smażymy chwilę. Dodajemy krewetki oraz tofu i podsmażamy je przez około 4–5 minut, aż krewetki się zarumienią.
5.WBIJAMY JAJKA:
Na patelnię dodajemy jajka i energicznie mieszamy, aż się zetną i połączą z resztą składników.
6.DODAJEMY MAKARON I WARZYWA:
Wrzucamy makaron ryżowy do reszty składników, mieszamy, a następnie dokładamy pokrojoną dymkę oraz kiełki fasoli mung. Wszystko razem podsmażamy przez 2-3 minuty.
7.FINALNE SMAŻENIE Z SOSEM:
Na koniec wlewamy wcześniej przygotowany sos i całość smażymy jeszcze 4-5 minuty, aż składniki dokładnie się połączą. Gotowe pad thai z krewetkami posypujemy siekanymi orzeszkami oraz kolendrą i podajemy.
Pad thai z krewetkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SOS

W miseczce łączymy wszystkie składniki. Wyciskamy sok z limonki. Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków.

2

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Gotujemy makaron ryżowy w osolonej wodzie przez około 4 minuty. Następnie przekładamy go na durszlak, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY PODSTAWĘ DANIA

Drobno siekamy czosnek i imbir, a tofu kroimy w małą kostkę. Krewetki dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa i tofu odkładamy do osobnej miski.

4

SMAŻYMY KREWETKI I TOFU

Rozgrzewamy olej na dużej patelni, wrzucamy czosnek z imbirem i smażymy chwilę. Dodajemy krewetki oraz tofu i podsmażamy je przez około 4–5 minut, aż krewetki się zarumienią.

5

WBIJAMY JAJKA

Na patelnię dodajemy jajka i energicznie mieszamy, aż się zetną i połączą z resztą składników.

6

DODAJEMY MAKARON I WARZYWA

Wrzucamy makaron ryżowy do reszty składników, mieszamy, a następnie dokładamy pokrojoną dymkę oraz kiełki fasoli mung. Wszystko razem podsmażamy przez 2-3 minuty.

7

FINALNE SMAŻENIE Z SOSEM

Na koniec wlewamy wcześniej przygotowany sos i całość smażymy jeszcze 4-5 minuty, aż składniki dokładnie się połączą. Gotowe pad thai z krewetkami posypujemy siekanymi orzeszkami oraz kolendrą i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2073 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

691 kcal

🥑

Tłuszcz

34,7 g

🌾

Węglowodany

61 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

36,1 g

Podobne przepisy