createyourhealth.pl

Pad thai z tofu i imbirem • przepis • składniki • przygotowanie

Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.

Pad thai z tofu i imbirem

Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
imbir świeży - 50 g
jajko - 4 szt.
marchew - 500 g
miód - 2 łyżeczki
olej - 6 łyżek
sos sojowy - 5 łyżek
sól - 1 szczypta
makaron sojowy - 250 g
tofu - 400 g
ząbek czosnku - 3 szt.
pieprz cayenne - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY TOFU:
Tofu osączamy z zalewy, kroimy w plasterki i dobrze osuszamy. Czosnek i imbir obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir drobno ścieramy na tarce. Oba składniki mieszamy z 4-5 łyżkami oleju, 4 łyżkami sosu sojowego, miodem i odrobiną pieprzu cayenne. Obtaczamy w tym tofu i marynujemy przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
3.SMAŻYMY WARZYWA:
Tofu osączamy, marynatę pozostawiamy. Tofu smażymy w woku lub na dużej patelni na 1 łyżce gorącego oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmujemy. Marchew i cebulę podsmażamy w woku na pozostałym oleju przez 3 minuty, mieszając. Dodajemy makaron, doprawiamy pozostałym sosem sojowym i podsmażamy przez kolejne 3 minuty.
4.DODAJEMY JAJKA DO MAKARONU:
Jajka roztrzepujemy z marynatą z tofu. Dodajemy do makaronu i mieszamy przez 2-3 minuty, aż się zetną. Dodajemy tofu, krótko podgrzewamy po bokach w woku. Pad thai podajemy z sosem sojowym.
Pad thai z tofu i imbirem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY TOFU

Tofu osączamy z zalewy, kroimy w plasterki i dobrze osuszamy. Czosnek i imbir obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir drobno ścieramy na tarce. Oba składniki mieszamy z 4-5 łyżkami oleju, 4 łyżkami sosu sojowego, miodem i odrobiną pieprzu cayenne. Obtaczamy w tym tofu i marynujemy przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.

2

GOTUJEMY MAKARON

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

3

SMAŻYMY WARZYWA

Tofu osączamy, marynatę pozostawiamy. Tofu smażymy w woku lub na dużej patelni na 1 łyżce gorącego oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmujemy. Marchew i cebulę podsmażamy w woku na pozostałym oleju przez 3 minuty, mieszając. Dodajemy makaron, doprawiamy pozostałym sosem sojowym i podsmażamy przez kolejne 3 minuty.

4

DODAJEMY JAJKA DO MAKARONU

Jajka roztrzepujemy z marynatą z tofu. Dodajemy do makaronu i mieszamy przez 2-3 minuty, aż się zetną. Dodajemy tofu, krótko podgrzewamy po bokach w woku. Pad thai podajemy z sosem sojowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2583,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

645,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,9 g

🌾

Węglowodany

80,3 g

🥬

Błonnik

21,9 g

💪

Białko

21,9 g

Podobne przepisy