createyourhealth.pl

Szaszłyki z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie

Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!

Szaszłyki z piekarnika

Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 400 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
rozmaryn świeży - 3 gałązki
czosnek główka - 1 ząbek
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
musztarda - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 szczypta
papryka mielona ostra - 1 szczypta
boczek parzony - 200 g
papryka zielona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
cebula biała - 1 szt.
przyprawa do grilla - 6 łyżeczek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
W misce wymieszaj oliwę wraz z wszystkimi przyprawami. Rozmaryn porwij na mniejsze części i wrzuć do miski. Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij go przez praskę wprost do miski. Dodaj musztardę, a potem dokładnie wymieszaj całość trzepaczką.
2.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka oczyść (a najlepiej umyj) i usuń z niego wszystkie żyłki. Pokrój go wzdłuż w paski, a następnie każdy pasek na kilka większych części. Kawałki kurczaka wrzuć do miski i starannie wymieszaj, tak aby marynata dokładnie pokryła całą jego powierzchnię. Miskę schowaj do lodówki na 10 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Papryki i cukinię umyj, a następnie osusz. Obie cebule obierz, potem przekrój na pół, a każdą połowę ponownie na pół (w poprzek). Cukinię pokrój w plastry, a paprykę na nieco większe kawałki.
4.KROIMY BOCZEK:
Boczek pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki, aby nie odstawały rozmiarem od wielkości innych składników.
5.NADZIEWAMY SZASZŁYKI:
Na patyk nadziej paprykę, kawałek boczku, kawałek białej cebuli, paprykę, cukinię oraz czerwoną cebulę i kurczaka. Czynność powtarzaj do momentu, w którym na patyku zostanie tylko ok. 1,5 cm miejsca. Szaszłyk ułóż na wyciągniętej z pieca blasze z rusztem wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno nadziewaj wszystkie patyczki, aż skończą Ci się składniki, a potem posyp szaszłyki przyprawą do grilla.
6.PIECZEMY SZASZŁYKI:
Włóż ruszt z szaszłykami do piekarnika i piecz przez ok. 7-8 minut w trybie góra-dół, a potem ustaw piekarnik na funkcję grilla. Piecz szaszłyki przez następne 12 minut. Staraj się kontrolować stopień wypieczenia szaszłyków, aby uniknąć ich nadmiernego przypalenia i wysuszenia.
Szaszłyki z piekarnika

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

W misce wymieszaj oliwę wraz z wszystkimi przyprawami. Rozmaryn porwij na mniejsze części i wrzuć do miski. Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij go przez praskę wprost do miski. Dodaj musztardę, a potem dokładnie wymieszaj całość trzepaczką.

2

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka oczyść (a najlepiej umyj) i usuń z niego wszystkie żyłki. Pokrój go wzdłuż w paski, a następnie każdy pasek na kilka większych części. Kawałki kurczaka wrzuć do miski i starannie wymieszaj, tak aby marynata dokładnie pokryła całą jego powierzchnię. Miskę schowaj do lodówki na 10 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Papryki i cukinię umyj, a następnie osusz. Obie cebule obierz, potem przekrój na pół, a każdą połowę ponownie na pół (w poprzek). Cukinię pokrój w plastry, a paprykę na nieco większe kawałki.

4

KROIMY BOCZEK

Boczek pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki, aby nie odstawały rozmiarem od wielkości innych składników.

5

NADZIEWAMY SZASZŁYKI

Na patyk nadziej paprykę, kawałek boczku, kawałek białej cebuli, paprykę, cukinię oraz czerwoną cebulę i kurczaka. Czynność powtarzaj do momentu, w którym na patyku zostanie tylko ok. 1,5 cm miejsca. Szaszłyk ułóż na wyciągniętej z pieca blasze z rusztem wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno nadziewaj wszystkie patyczki, aż skończą Ci się składniki, a potem posyp szaszłyki przyprawą do grilla.

6

PIECZEMY SZASZŁYKI

Włóż ruszt z szaszłykami do piekarnika i piecz przez ok. 7-8 minut w trybie góra-dół, a potem ustaw piekarnik na funkcję grilla. Piecz szaszłyki przez następne 12 minut. Staraj się kontrolować stopień wypieczenia szaszłyków, aby uniknąć ich nadmiernego przypalenia i wysuszenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2829,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

471,6 kcal

🥑

Tłuszcz

28,4 g

🌾

Węglowodany

23,9 g

🥬

Błonnik

10,3 g

💪

Białko

20,4 g

Podobne przepisy

Szaszłyki z piekarnika - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl