createyourhealth.pl

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami

Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kapusta kiszona - 300 g
natka pietruszki - 20 g
pieprz czarny - 1 szczypta
grzyby suszone - 150 g
masło - 200 g
mąka pszenna - 520 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 150 ml
jajko - 1 szt.
mleko - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Masło siekamy z mąką, dodajemy jaja, śmietanę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.
3.LEPIMY PIEROGI:
Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm. Nakładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy, formując dość duże pierożki. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez 30-35 minut.
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Masło siekamy z mąką, dodajemy jaja, śmietanę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.

3

LEPIMY PIEROGI

Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm. Nakładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy, formując dość duże pierożki. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez 30-35 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4409,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

881,9 kcal

🥑

Tłuszcz

43,0 g

🌾

Węglowodany

106,9 g

🥬

Błonnik

21,4 g

💪

Białko

21,4 g

Podobne przepisy

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl