Prawdziwe souvlaki po grecku • przepis • składniki • przygotowanie
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ LNIANĄ ŚCIERECZKĘ
mikser blachę do pieczenia patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w wodzie blache do marynowania souvlaków 2 kawałki folii spożywczej kawałek pergaminu do pieczenia naczynie żaroodporne kawałek ręcznika papierowego Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Pita Pokruszone drożdże przekładamy do miski, zalewamy je 1/4 szklanki wody i dodajemy 1 łyżeczkę cukru.
CAŁOŚĆ MIESZAMY DO
momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
MISKĘ PRZYKRYWAMY LNIANĄ
ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
DO MISKI PRZEKŁADAMY
mąkę, sól i oliwę z oliwek oraz suszone oregano.
NA KOŃCU DO
składników dodajemy pozostałą część wody.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIKSUJEMY,
gdy składniki połączą się, cały czas mieszając, dodajemy do nich rozczyn.
MIKSUJEMY PRZEZ 6-7
minut.
JEŚLI CIASTO BĘDZIE
miało zbyt płynną konsystencję, możemy do niego dodać 1-2 łyżki mąki.
WYROBIONE CIASTO PRZEKŁADAMY
do miski, smarujemy je niewielką ilością oliwy z oliwek.
CIASTO W MISCE
przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
PO GODZINIE WYROŚNIĘTE
ciasto wykładamy na deskę do krojenia, wcześniej oprószoną mąką.
CIASTU NADAJEMY FORMĘ
rulonu i dzielimy go na 4 równe części.
PORCJE CIASTA PONOWNIE
wyrabiamy i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blaszce oprószonej mąką.
KULECZKI PONOWNIE SMARUJEMY
oliwą z oliwek i odstawiamy, w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
SOUVLAKI DO NACZYNIA
żaroodpornego lub na blachę wrzucamy zest i sok z cytryn, posiekane ząbki czosnku, czerwone wino oraz oliwę z oliwek.
NASTĘPNIE DODAJEMY OSTRĄ
paprykę w proszku, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty.
MARYNATĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM
i solą. MIESZAMY.
UMYTE I OSUSZONE
plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy minimum 30 minut w wodzie).
SOUVLAKI WKŁADAMY DO
marynaty, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
TZATZIKI OBRANE OGÓRKI
pozbawione gniazd nasiennych ścieramy na tarce o małych oczkach, a następnie odkładamy na sitko i dokładnie odciskamy z wody.
DO MISECZKI PRZEKŁADAMY
jogurt typu greckiego, posiekane ząbki czosnku.
JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek.
DOPRAWIAMY ŁAGODNĄ PAPRYKĄ
w proszku oraz dodajemy niewielką ilość posiekanej mięty.
DO SKŁADNIKÓW DODAJEMY
starty ogórek, dobrze odsączony z wody. MIESZAMY.
SOS PRZYKRYWAMY FOLIĄ
spożywczą i wkładamy do lodówki.
NA DESKĘ DO
krojenia obsypaną mąką wykładamy pojedynczo kuleczki ciasta na pitę, delikatnie je rozwałkowujemy, przekładamy na papier pergaminowy i przykrywamy czystą lnianą ściereczką – odstawiamy na 10 minut.
PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO
180°C (termoobieg).
PATELNIĘ GRILLOWĄ NAGRZEWAMY
z odrobiną marynaty do souvlaków.
NA GORĄCEJ PATELNI
smażymy je, po 3 minuty z każdej strony.
NASTĘPNIE SOUVLAKI ZDEJMUJEMY
z patelni, podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzaliśmy (mają tylko utrzymać temperaturę).
NA CZYSTĄ PATELNIĘ
wylewamy oliwę z oliwek i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym, na patelni smażymy pitę przez 3 minuty z obu stron, cały czas ją odwracając.
OD CZASU DO
czasu patelnię z pitą przykrywamy pokrywką.
NA TALERZ WYKŁADAMY
miseczkę z sosem tzatziki, obok układamy obrany i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek pokrojony w grubsze paseczki (metodą julienne) i pomidory pokrojone w talarki, posiekaną miętę, souvlaki oraz upieczone pity.
PROPOZYCJA PODANIA NACIĘTĄ
połówkę pity smarujemy od środka sosem tzatziki.
ZDEJMUJEMY MIĘSO Z
dwóch patyczków do szaszłyków, mięso wkładamy do naciętych połówek pity, następnie pitę faszerujemy warzywami, posypujemy świeżą miętą, cały farsz polewamy ponownie sosem tzatziki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2818,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
704,7 kcal
Tłuszcz
60,0 g
Węglowodany
24,6 g
Błonnik
16,0 g
Białko
16,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Quesadille z kurczakiem barbecue
Wybierz się w aromatyczną i pełną smaków podróż do Meksyku i przygotuj quesadille z kurczakiem, serem oraz odświeżającym dodatkiem kolendry i limonki.

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Batatowe frytki Kamyka
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!