createyourhealth.pl

Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.

Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym

Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 150 ml
bułka tarta - 5 łyżek
cebula - 1 szt.
cynamon - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
jajko - 1 szt.
olej - 4 łyżki
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 800 g
mąka pszenna - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE 1/2 CEBULI,:
1 ząbek czosnku oraz natkę pietruszki drobno siekamy.
2.DODAJEMY DO MIELONEGO:
mięsa razem z jajkiem i bułką tartą.
3.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem do smaku.
4.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,:
aż powstanie jednolita masa.
5.Z MIĘSA FORMUJEMY:
kulki, które obtaczamy w mące.
6.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
2 łyżki oleju, wkładamy gotowe kulki z mięsa i podsmażamy ze wszystkich stron przez 3 minuty (mięso powinno być zarumienione, ale w środku może być jeszcze surowe).
7.ZDEJMUJEMY Z:
ognia.
8.PAPRYKĘ POZBAWIAMY GNIAZDA:
nasiennego, kroimy w drobną kostkę.
9.DRUGĄ POŁOWĘ CEBULI:
oraz pozostały ząbek czosnku dokładnie siekamy.
10.CEBULĘ, CZOSNEK I:
paprykę podsmażamy razem na 2 łyżkach oleju.
11.DODAJEMY BULION, POMIDORY:
z puszki oraz cynamon.
12.GOTUJEMY OKOŁO 20:
minut, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
13.PO 20 MINUTACH:
do sosu przekładamy pulpety, mieszamy razem, przykrywamy pokrywą i gotujemy razem jeszcze około 10 minut.
14.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
15.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z ugotowanym ryżem.
Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE 1/2 CEBULI,

1 ząbek czosnku oraz natkę pietruszki drobno siekamy.

2

DODAJEMY DO MIELONEGO

mięsa razem z jajkiem i bułką tartą.

3

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem do smaku.

4

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,

aż powstanie jednolita masa.

5

Z MIĘSA FORMUJEMY

kulki, które obtaczamy w mące.

6

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

2 łyżki oleju, wkładamy gotowe kulki z mięsa i podsmażamy ze wszystkich stron przez 3 minuty (mięso powinno być zarumienione, ale w środku może być jeszcze surowe).

7

ZDEJMUJEMY Z

ognia.

8

PAPRYKĘ POZBAWIAMY GNIAZDA

nasiennego, kroimy w drobną kostkę.

9

DRUGĄ POŁOWĘ CEBULI

oraz pozostały ząbek czosnku dokładnie siekamy.

10

CEBULĘ, CZOSNEK I

paprykę podsmażamy razem na 2 łyżkach oleju.

11

DODAJEMY BULION, POMIDORY

z puszki oraz cynamon.

12

GOTUJEMY OKOŁO 20

minut, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.

13

PO 20 MINUTACH

do sosu przekładamy pulpety, mieszamy razem, przykrywamy pokrywą i gotujemy razem jeszcze około 10 minut.

14

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

15

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z ugotowanym ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2151,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,9 kcal

🥑

Tłuszcz

33,8 g

🌾

Węglowodany

31,7 g

🥬

Błonnik

30,8 g

💪

Białko

30,8 g

Podobne przepisy