createyourhealth.pl

Relisz śliwkowy z przyprawami • przepis • składniki • przygotowanie

Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!

Relisz śliwkowy z przyprawami

Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 100 ml
cukier brązowy - 200 g
cebula czerwona - 300 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie mielone - 5 g
olej - 1 łyżka
pieprz cayenne - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
śliwka - 1 kg
tymianek świeży - 30 g
wino czerwone - 100 ml
kardamon, mielony - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY ŚLIWKI:
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy śliwki i smażymy razem przez 1-2 minuty. Posypujemy przyprawami, lekko solimy i krótko podsmażamy. Dolewamy porto. Dodajemy cukier, liście laurowe i oberwane listki tymianku. Relisz dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.
2.GOTUJEMY RELISZ:
Do reliszu dodajemy ocet i gotujemy na wolnych ogniu bez przykrycia przez 30 minut, aż zgęstnieje, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec częściej, aby się nie przypalił.
3.DOPRAWIAMY RELISZ:
Relisz doprawiamy pieprzem cayenne, solą i octem. Natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych wrzątkiem słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Relisz śliwkowy z przyprawami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY ŚLIWKI

Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy śliwki i smażymy razem przez 1-2 minuty. Posypujemy przyprawami, lekko solimy i krótko podsmażamy. Dolewamy porto. Dodajemy cukier, liście laurowe i oberwane listki tymianku. Relisz dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.

2

GOTUJEMY RELISZ

Do reliszu dodajemy ocet i gotujemy na wolnych ogniu bez przykrycia przez 30 minut, aż zgęstnieje, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec częściej, aby się nie przypalił.

3

DOPRAWIAMY RELISZ

Relisz doprawiamy pieprzem cayenne, solą i octem. Natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych wrzątkiem słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1658,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

82,9 kcal

🥑

Tłuszcz

0,7 g

🌾

Węglowodany

18,6 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

0,7 g

Podobne przepisy

Relisz śliwkowy z przyprawami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl