createyourhealth.pl

Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!

Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym

Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 4 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ksylitol - 1 szczypta
bułka tarta - 50 g
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
musztarda - 1 łyżeczka
oregano suszone - 1 szczypta
natka pietruszki - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
królik, elementy - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI PULPETÓW:
Mięso królika mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Mięso odstawiamy, by osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie przerzucamy do miski. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki.
2.GOTUJEMY SOS:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę. Czosnek i cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pomidory i doprawiamy przyprawami. Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy bazylię i miksujemy sos na gładką masę.
Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI PULPETÓW

Mięso królika mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Mięso odstawiamy, by osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie przerzucamy do miski. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki.

2

GOTUJEMY SOS

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę. Czosnek i cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pomidory i doprawiamy przyprawami. Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy bazylię i miksujemy sos na gładką masę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

990 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

247,5 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

23,5 g

🥬

Błonnik

18,4 g

💪

Białko

18,4 g

Podobne przepisy