createyourhealth.pl

Roladki z karpia gotowane na parze • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.

Roladki z karpia gotowane na parze

Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

karp filet - 640 g
cebula - 1 szt.
pomidor suszony - 3 szt.
śliwka suszona - 4 szt.
mieszane grzyby leśne - 150 g
cytryna - 1 szt.
krem grzybowy - 2 łyżki
orzech włoski - 150 g
miód - 1 łyżka
masło z solą morską - 2 łyżki
natka pietruszki - 3 gałązki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY FARSZ:
Do misy urządzenia wkładamy przekrojoną na pół cebulę, suszone pomidory i śliwki. Wybieramy programgotowanie według ustawień własnych/obroty w prawo/5 sekund/prędkość 6. Następnie za pomocą szpatuły zgarniamy składniki z boków naczynia, dodajemy oliwę i masło. Ustawiamy programgotowanie według ustawień własnych/obroty w prawo/3 minuty/prędkość1/temperatura 110°C.
2.ROZDRABNIAMY FARSZ:
Kiedy farsz skończy się gotować, dodajemy 1 łyżkę miodu, orzechy włoskie i doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, wybierając programgotowanie według ustawień własnych/rozdrabnianie/4 sekundy/prędkość 7. Całość ponownie podsmażamy, wybierając programgotowanie według ustawień własnych/obroty w prawo/5 minut/prędkość 1/temperatura 110°C.
3.ZAWIJAMY ROLADKI Z KARPIA:
Wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy nim rybę. Pietruszkę dość drobno siekamy i nacieramy nią karpia. Do kielicha robota wlewamy ok. 500 ml ciepłej wody. Na robocie umieszczamy nakładkę do gotowania na parze, którą delikatnie smarujemy oliwą.
4.GOTUJEMY ROLADKI NA PARZE:
Filety z karpia pokrywamy farszem i delikatnie zawijamy od węższej do szerszej części. Gotowe roladki umieszczamy na nakładce do gotowania na parze zwinięciem do dołu. Przykrywamy pojemnik pokrywą i wybieramy programgotowanie na parze/20 minut/120°C. Kontrolujemy, czy ryba jest ugotowana.
5.PODAJEMY ROLADKI:
Cytrynę kroimy w plastry. Roladki przekładamy na talerz i ozdabiamy plastrami cytryny.
Roladki z karpia gotowane na parze

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY FARSZ

Do misy urządzenia wkładamy przekrojoną na pół cebulę, suszone pomidory i śliwki. Wybieramy programgotowanie według ustawień własnych/obroty w prawo/5 sekund/prędkość 6. Następnie za pomocą szpatuły zgarniamy składniki z boków naczynia, dodajemy oliwę i masło. Ustawiamy programgotowanie według ustawień własnych/obroty w prawo/3 minuty/prędkość1/temperatura 110°C.

2

ROZDRABNIAMY FARSZ

Kiedy farsz skończy się gotować, dodajemy 1 łyżkę miodu, orzechy włoskie i doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, wybierając programgotowanie według ustawień własnych/rozdrabnianie/4 sekundy/prędkość 7. Całość ponownie podsmażamy, wybierając programgotowanie według ustawień własnych/obroty w prawo/5 minut/prędkość 1/temperatura 110°C.

3

ZAWIJAMY ROLADKI Z KARPIA

Wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy nim rybę. Pietruszkę dość drobno siekamy i nacieramy nią karpia. Do kielicha robota wlewamy ok. 500 ml ciepłej wody. Na robocie umieszczamy nakładkę do gotowania na parze, którą delikatnie smarujemy oliwą.

4

GOTUJEMY ROLADKI NA PARZE

Filety z karpia pokrywamy farszem i delikatnie zawijamy od węższej do szerszej części. Gotowe roladki umieszczamy na nakładce do gotowania na parze zwinięciem do dołu. Przykrywamy pojemnik pokrywą i wybieramy programgotowanie na parze/20 minut/120°C. Kontrolujemy, czy ryba jest ugotowana.

5

PODAJEMY ROLADKI

Cytrynę kroimy w plastry. Roladki przekładamy na talerz i ozdabiamy plastrami cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2509,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1254,7 kcal

🥑

Tłuszcz

75,4 g

🌾

Węglowodany

51,7 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

96,2 g

Podobne przepisy