createyourhealth.pl

Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka sałatki warzywnej ze słodkim akcentem – karmelizowanymi rzodkiewkami! Przygotuj ją i sprawdź, czym jeszcze zaskoczy Cię przepis Darii!

Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami

Klasyka sałatki warzywnej ze słodkim akcentem – karmelizowanymi rzodkiewkami! Przygotuj ją i sprawdź, czym jeszcze zaskoczy Cię przepis Darii!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
jajko - 5 szt.
kolendra świeża - 3 łyżki
majonez - 1 łyżka
ogórek małosolny - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z limonki - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
cukier trzcinowy - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 2 łyżki
rzodkiewka - 170 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Jajka kroimy w kostkę. Szalotki siekamy, awokado kroimy w dużą, a ogórki w małą kostkę. Mieszamy składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majonezem i sokiem wyciśniętym z limonki. Posypujemy posiekaną kolendrą.
2.KARMELIZUJEMY RZODKIEWKI:
Na suchą patelnię wysypujemy cukier i podgrzewamy. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię i podgrzewamy tak długo, aż z cukru zrobi się karmel. Podlewamy octem balsamicznym, dodajemy musztardę – całość mieszamy i odstawiamy.
Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Jajka kroimy w kostkę. Szalotki siekamy, awokado kroimy w dużą, a ogórki w małą kostkę. Mieszamy składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majonezem i sokiem wyciśniętym z limonki. Posypujemy posiekaną kolendrą.

2

KARMELIZUJEMY RZODKIEWKI

Na suchą patelnię wysypujemy cukier i podgrzewamy. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię i podgrzewamy tak długo, aż z cukru zrobi się karmel. Podlewamy octem balsamicznym, dodajemy musztardę – całość mieszamy i odstawiamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

990,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

247,6 kcal

🥑

Tłuszcz

17,0 g

🌾

Węglowodany

14,5 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy