createyourhealth.pl

Sernik waniliowo-dyniowy • przepis • składniki • przygotowanie

To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!

Sernik waniliowo-dyniowy

To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

ciastka korzenne - 300 g
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
cukier wanilinowy - 45 g
twaróg sernikowy mielony - 700 g
jajko - 4 szt.
agar - 6 g
dynia hokkaido - 300 g
przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
sok z pomarańczy - 3 łyżki
cukier - 150 g
masło - 100 g
sól - 0,33 łyżeczki
syrop klonowy - 1 łyżka
śmietana 30% - 400 ml
woda - 30 ml
orzech pekan - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Herbatniki kruszymy drobno w dużej misce. Dodajemy masło i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Gotową masę przekładamy do formy do ciasta i wyrównujemy dłońmi. Wkładamy do lodówki na czas potrzebny na wykonanie dalszych czynności.
2.PRZYGOTOWUJEMY SEROWĄ MASĘ WANILIOWO-DYNIOWĄ:
Żółtka, cukier, ½ śmietanki ubijamy na parze – w dużej misce umieszczonej na garnku, w którym gotujemy 0,5 l wody. Kiedy składniki się połączą, dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy cały czas rózgą do ciasta.
3.DODAJEMY AGAR-AGAR I POZOSTAŁĄ ŚMIETANKĘ:
Agar-agar namaczamy w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy z pozostałą śmietanką i dodajemy do miski. Dokładnie mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DYNIOWĄ:
Agar-agar namaczamy w soku z pomarańczy i rozpuszczamy. Zagotowujemy na małym ogniu przez ok. 3-5 minut. Dodajemy purée dyniowe i mieszamy delikatnie. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną.
5.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ KARMELOWĄ:
Cukier wysypujemy na całą powierzchnię patelni i polewamy całość wodą. Smażymy do momentu uzyskania lekkiego karmelowego koloru na brzegach patelni. Dodajemy śmietankę, syrop klonowy, masło i sól. Mieszamy do momentu uzyskania karmelowego koloru. Wyłączamy gaz i odstawiamy do przestudzenia.
6.DEKORUJEMY SERNIK:
Wyjmujemy sernik z lodówki i przekładamy na paterę. Na wierzch wylewamy polewę karmelową i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na brzegach sernika układamy orzechy pekan.
Sernik waniliowo-dyniowy

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Herbatniki kruszymy drobno w dużej misce. Dodajemy masło i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Gotową masę przekładamy do formy do ciasta i wyrównujemy dłońmi. Wkładamy do lodówki na czas potrzebny na wykonanie dalszych czynności.

2

PRZYGOTOWUJEMY SEROWĄ MASĘ WANILIOWO-DYNIOWĄ

Żółtka, cukier, ½ śmietanki ubijamy na parze – w dużej misce umieszczonej na garnku, w którym gotujemy 0,5 l wody. Kiedy składniki się połączą, dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy cały czas rózgą do ciasta.

3

DODAJEMY AGAR-AGAR I POZOSTAŁĄ ŚMIETANKĘ

Agar-agar namaczamy w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy z pozostałą śmietanką i dodajemy do miski. Dokładnie mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DYNIOWĄ

Agar-agar namaczamy w soku z pomarańczy i rozpuszczamy. Zagotowujemy na małym ogniu przez ok. 3-5 minut. Dodajemy purée dyniowe i mieszamy delikatnie. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną.

5

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ KARMELOWĄ

Cukier wysypujemy na całą powierzchnię patelni i polewamy całość wodą. Smażymy do momentu uzyskania lekkiego karmelowego koloru na brzegach patelni. Dodajemy śmietankę, syrop klonowy, masło i sól. Mieszamy do momentu uzyskania karmelowego koloru. Wyłączamy gaz i odstawiamy do przestudzenia.

6

DEKORUJEMY SERNIK

Wyjmujemy sernik z lodówki i przekładamy na paterę. Na wierzch wylewamy polewę karmelową i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na brzegach sernika układamy orzechy pekan.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7140,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

892,6 kcal

🥑

Tłuszcz

56,3 g

🌾

Węglowodany

80,5 g

🥬

Błonnik

17,3 g

💪

Białko

17,3 g

Podobne przepisy