Spanakopita - tort z fety i szpinaku • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MĄKĘ, 4 ŁYŻKI
oliwy z oliwek, ćwierć łyżeczki soli i 2 jajka zagniatamy na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody.
FORMUJEMY KULĘ.
W GARNKU ZAGOTOWUJEMY
wodę, wylewamy, garnek osuszamy i wkładamy do niego ciasto na 30 minut.
SZPINAK DOBRZE MYJEMY,
osączamy i grubo siekamy.
DYMKI KROIMY W
krążki i podsmażamy wraz ze szpinakiem na gorącym maśle.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
FETĘ KRUSZYMY. LIŚCIE MIĘTY OBRYWAMY
i siekamy.
POZOSTAŁE JAJKA LEKKO
roztrzepujemy, łączymy z fetą, miętą i masą szpinakową.
CIASTO DZIELIMY NA
6 porcji, wszystkie porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki na bardzo cienkie placki (o średnicy ok. 30 CM).
POŁOWĘ PLACKÓW UKŁADAMY
w natłuszczonej tortownicy (o średnicy 26 cm), zaginając wystające krawędzie do góry.
KAŻDY PLACEK SMARUJEMY
cienko oliwą z oliwek.
NAKŁADAMY NADZIENIE SZPINAKOWE,
przykrywamy pozostałymi plackami, dobrze zlepiając krawędzie.
PLACKI PONOWNIE SMARUJEMY
odrobiną oleju.
SPANAKOPITĘ PIECZEMY W
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 40 MINUT, AŻ: będzie chrupiąca, smarując w połowie czasu pieczenia odrobiną oliwy.
PODAJEMY POKROJONĄ NA
kawałki na gorąco lub na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2973,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
371,7 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!

Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!

Szaszłyki bałkańskie
Pyszne kotlety z mięsa mielonego przyprawione aromatycznym czosnkiem i cebulą. Smakują nie tylko w sezonie grillowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!

Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.