Stir-fry z ciecierzycy z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CIECIERZYCĘ
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Ciecierzycę odsączamy i smażymy około 5 minut, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy do miski.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię po ciecierzycy dajemy jeszcze pół łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski rzepę oraz obie papryki. Smażymy kolejne 4 minuty. Dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową i smażymy 3 minuty. Dodajemy ciecierzycę, chwilę mieszamy. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy, aż zgęstnieje.
PRZYPRAWIAMY DANIE
Zmniejszamy ogień i dusimy około 4 minut. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, szczypiorek pokrojony w paski i podprażony sezam. Do naczynia wkładamy ryż, dodajemy stir-fry i dekorujemy ćwiartkami limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2151,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,9 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
100,1 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.

Kompot z suszu z cytryną
Tradycyjny napój pełen korzennego aromatu i orzeźwiającego smaku cytrusów. Doskonały na święta i na co dzień.

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski z makiem
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Gofry churros
Czas na wyśmienitą, słodką przekąskę! Mamy dla Ciebie przepis na pełne aromatu, dzięki posypce z cynamonu i cukru – gofry churros. Miękkie ciasto w środku i chrupiący wierzch z pewnością zasmakują Twoim domownikom lub gościom!

Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!