createyourhealth.pl

Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!

Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele

Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
rukola - 60 g
sól - 1 szczypta
szynka parmeńska - 80 g
ser gorgonzola - 200 g
makaron tagliatelle - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY PAPRYKĘ:
Paprykę myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzch z zielonym ogonkiem, przekrawamy paprykę na pół i usuwamy gniazdo nasienne wraz z białymi błonkami. Układamy połówki papryki skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C (skóra powinna się delikatnie spalić). Studzimy i obieramy paprykę ze skórki.
2.KROIMY WARZYWA:
Upieczoną paprykę kroimy w paski. Bakłażana myjemy, osuszamy i wraz ze skórką kroimy w wąskie paski.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
4.SMAŻYMY PAPRYKĘ I BAKŁAŻANA:
Czosnek siekamy w plasterki i smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy bakłażana, smażymy około 2 minut. Dodajemy paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy.
5.ŁĄCZYMY WARZYWA Z MAKARONEM I RUKOLĄ:
Do warzyw na patelni dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy solą i świeżym, grubo zmielonym pieprzem. Mieszamy. W ostatnim momencie dodajemy posiekaną rukolę.
6.SERWUJEMY DANIE:
Przekładamy gotowe danie na talerze. Na wierzchu każdej porcji układamy kawałki gorgonzoli, plastry szynki i skrapiamy płynnym miodem.
Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY PAPRYKĘ

Paprykę myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzch z zielonym ogonkiem, przekrawamy paprykę na pół i usuwamy gniazdo nasienne wraz z białymi błonkami. Układamy połówki papryki skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C (skóra powinna się delikatnie spalić). Studzimy i obieramy paprykę ze skórki.

2

KROIMY WARZYWA

Upieczoną paprykę kroimy w paski. Bakłażana myjemy, osuszamy i wraz ze skórką kroimy w wąskie paski.

3

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

4

SMAŻYMY PAPRYKĘ I BAKŁAŻANA

Czosnek siekamy w plasterki i smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy bakłażana, smażymy około 2 minut. Dodajemy paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy.

5

ŁĄCZYMY WARZYWA Z MAKARONEM I RUKOLĄ

Do warzyw na patelni dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy solą i świeżym, grubo zmielonym pieprzem. Mieszamy. W ostatnim momencie dodajemy posiekaną rukolę.

6

SERWUJEMY DANIE

Przekładamy gotowe danie na talerze. Na wierzchu każdej porcji układamy kawałki gorgonzoli, plastry szynki i skrapiamy płynnym miodem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2652,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

663,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

85,7 g

🥬

Błonnik

28,8 g

💪

Białko

28,8 g

Podobne przepisy