createyourhealth.pl

Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!

Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu

Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło orzechowe - 60 g
mąka pszenna - 160 g
żółtka jaj - 1 szt.
ser mascarpone - 250 g
śmietana 36% - 330 ml
cukier puder - 1 łyżka
orzechy arachidowe - 150 g
syrop klonowy - 150 ml
masło - 50 g
sól - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Następnie do przesianych składników dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, masło orzechowe, sól i żółtko.
2.WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO:
Ciasto krótko wyrabiamy w dłoniach, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
3.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie delikatnie oprószonym mąką, aż będzie dość duże, aby pokryć dno i brzegi tarty.
4.UKŁADAMY CIASTO W FORMIE DO TARTY:
Rozwałkowane ciasto nakładamy na wałek i przekładamy do formy do tarty. Układamy je tak, aby przykryło całe dno, i odcinamy jego nadmiar na brzegach. Następnie odciętym ciastem wzmacniamy brzegi tarty i nakłuwamy dno widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 10 minut.
5.PIECZEMY CIASTO:
Schłodzone ciasto pieczemy przez ok. 14-16 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do wystygnięcia.
6.PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWY:
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone rozcieramy w misce z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, aż powstanie gęsty i jednolity krem. Krem przekładamy na spód i całość chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
7.PRZYGOTOWUJEMY ORZESZKI W KARMELIZOWANYM SYROPIE:
Syrop klonowy wlewamy na patelnię i podgrzewamy go na małym ogniu. Kiedy syrop zacznie się pienić i karmelizować, dodajemy masło. Po roztopieniu masła na patelnię wsypujemy orzeszki, dodajemy sól i mieszamy całość, aż sos zgęstnieje. Orzeszki w sosie delikatnie studzimy, aby nie były gorące w momencie nakładania na krem śmietankowy.
8.DEKORUJEMY TARTĘ:
Na schłodzoną tartę wykładamy orzeszki w karmelowym sosie i podajemy ją od razu.
Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO

Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Następnie do przesianych składników dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, masło orzechowe, sól i żółtko.

2

WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Ciasto krótko wyrabiamy w dłoniach, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

3

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie delikatnie oprószonym mąką, aż będzie dość duże, aby pokryć dno i brzegi tarty.

4

UKŁADAMY CIASTO W FORMIE DO TARTY

Rozwałkowane ciasto nakładamy na wałek i przekładamy do formy do tarty. Układamy je tak, aby przykryło całe dno, i odcinamy jego nadmiar na brzegach. Następnie odciętym ciastem wzmacniamy brzegi tarty i nakłuwamy dno widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 10 minut.

5

PIECZEMY CIASTO

Schłodzone ciasto pieczemy przez ok. 14-16 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do wystygnięcia.

6

PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWY

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone rozcieramy w misce z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, aż powstanie gęsty i jednolity krem. Krem przekładamy na spód i całość chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.

7

PRZYGOTOWUJEMY ORZESZKI W KARMELIZOWANYM SYROPIE

Syrop klonowy wlewamy na patelnię i podgrzewamy go na małym ogniu. Kiedy syrop zacznie się pienić i karmelizować, dodajemy masło. Po roztopieniu masła na patelnię wsypujemy orzeszki, dodajemy sól i mieszamy całość, aż sos zgęstnieje. Orzeszki w sosie delikatnie studzimy, aby nie były gorące w momencie nakładania na krem śmietankowy.

8

DEKORUJEMY TARTĘ

Na schłodzoną tartę wykładamy orzeszki w karmelowym sosie i podajemy ją od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5378,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,8 kcal

🥑

Tłuszcz

39,8 g

🌾

Węglowodany

35,6 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

9,9 g

Podobne przepisy

Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl