createyourhealth.pl

Torciki bezowe z miętą i malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!

Torciki bezowe z miętą i malinami

Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 40
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 220 g
jajko - 2 szt.
malina - 40 g
mięta świeża - 25 g
sok z cytryny - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 100 g
serek śmietankowy - 400 g
likier miętowy - 4 łyżki
czekoladowe paluszki miętowe - 160 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY TORCIKI:
Białka ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny i solą. Stopniowo dodajemy 180 g cukru pudru, przesiewając przez sitko, ubijamy dalej na sztywną, błyszczącą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ok. 40 kleksów (o średnicy 3-4 cm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurzoną w zimnej wodzie łyżeczką w każdym robimy małe wgłębienie. Torciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C około 1 godziny, do lekkiego zrumienienia, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM MIĘTOWY:
Serek śmietankowy mieszamy ze śmietaną, pozostałym cukrem pudrem i likierem miętowym. Dodajemy drobno pokrojone czekoladowo-miętowe paluszki i mieszamy. Maliny myjemy, a następnie dobrze osączamy z wody.
3.DEKORUJEMY TORCIKI:
Krótko przed podaniem na każdą bezę nakładamy po jednej czubatej łyżeczce kremu miętowego, a następnie dekorujemy malinami i listkami mięty.
Torciki bezowe z miętą i malinami

Czas przygotowania

110 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 40

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY TORCIKI

Białka ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny i solą. Stopniowo dodajemy 180 g cukru pudru, przesiewając przez sitko, ubijamy dalej na sztywną, błyszczącą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ok. 40 kleksów (o średnicy 3-4 cm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurzoną w zimnej wodzie łyżeczką w każdym robimy małe wgłębienie. Torciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C około 1 godziny, do lekkiego zrumienienia, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM MIĘTOWY

Serek śmietankowy mieszamy ze śmietaną, pozostałym cukrem pudrem i likierem miętowym. Dodajemy drobno pokrojone czekoladowo-miętowe paluszki i mieszamy. Maliny myjemy, a następnie dobrze osączamy z wody.

3

DEKORUJEMY TORCIKI

Krótko przed podaniem na każdą bezę nakładamy po jednej czubatej łyżeczce kremu miętowego, a następnie dekorujemy malinami i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3578 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

357,8 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

36,6 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy

Torciki bezowe z miętą i malinami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl