Żeberka w miodzie i pomidorach • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŻEBERKA WKŁADAMY
do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jedną łyżkę soli.
ZAGOTOWUJEMY I GOTUJEMY
ok. 20 MINUT.
WYJMUJEMY MIĘSO Z
wywaru, studzimy (wywar możemy wykorzystać np. DO ZUPY).
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ.
CEBULĘ KROIMY I
przesmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, aż się zeszklą.
W SPOREJ MISCE
mieszamy miód, ketchup, ostudzone cebule i przyprawy.
DO MARYNATY WKŁADAMY
ostudzone żeberka i mieszamy tak, żeby każdy kawałek mięsa pokryć marynatą.
ZOSTAWIAMY W LODÓWCE
na minimum godzinę. PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO: 180°C.
NASTĘPNIE WYJMUJEMY MIĘSO
na blaszkę i wstawiamy do piekarnika.
PIECZEMY, AŻ ŻEBERKA
się zarumienią, ok. 1,2-1,5 GODZINY.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
732,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
183,2 kcal
Tłuszcz
2,5 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
2,5 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śliwki pod kruszonką migdałową
Kruszonka migdałowa to świetna alternatywa dla tej klasycznej. Sięgnij również po przepis na śliwki pod migdałową kruszonką!

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.

Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską
Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Halloweenowe ciasto z niespodzianką
Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!

Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.