createyourhealth.pl

Placki ziemniaczane z pieca • przepis • składniki • przygotowanie

Darek pokaże Ci, jak przygotować placki ziemniaczane w piekarniku! Z dodatkiem sosu z pieczarkami i kiełbasą smakują wyśmienicie.

Placki ziemniaczane z pieca

Darek pokaże Ci, jak przygotować placki ziemniaczane w piekarniku! Z dodatkiem sosu z pieczarkami i kiełbasą smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 1 szt.
marchew - 1 szt.
natka pietruszki - 10 g
olej - 2 łyżki
ziemniak - 500 g
bulion wołowy - 100 ml
cebula - 1 szt.
kiełbasa podwawelska - 400 g
pieczarka - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 2 łyżki
rozmaryn świeży - 2 łyżeczki
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PLACKI:
Ziemniaki oraz marchew obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Następnie dodajemy tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Wlewamy odrobinę oleju i ponownie mieszamy.
2.PIECZEMY PLACKI:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz zioła. Smażymy, aż z pieczarek wyparuje woda. Danie podlewamy bulionem i dusimy kilka minut. Następnie do sosu dodajemy śmietanę, możemy doprawić solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane z pieca

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PLACKI

Ziemniaki oraz marchew obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Następnie dodajemy tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Wlewamy odrobinę oleju i ponownie mieszamy.

2

PIECZEMY PLACKI

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz zioła. Smażymy, aż z pieczarek wyparuje woda. Danie podlewamy bulionem i dusimy kilka minut. Następnie do sosu dodajemy śmietanę, możemy doprawić solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2068,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

517,1 kcal

🥑

Tłuszcz

33,0 g

🌾

Węglowodany

36,1 g

🥬

Błonnik

19,8 g

💪

Białko

19,8 g

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z pieca - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl