Lubisz pancakesy? Świetnie! A co powiesz na to, by nadać im niezwykły wygląd i smak dzięki prostkiemu patentowi? Jeśli przygotujesz je według naszego przepisu, będą pysznymi, kolorowymi gwiazdami każdego śniadania. Przekonasz się, jak łatwo zmienić oklepany klasyk w prawdziwą atrakcję kulinarną. Zajrzyj do środka i dowiedz się, jak to zrobić!
Uniwersalne przepisy na kolorowe i pyszne pancakes
Pancakes to amerykański klasyk znany na całym świecie. Mało kto jednak wie, że możemy łatwo odmienić ich wygląd i smak, nadając im zupełnie nowy charakter. Oto przepisy na pankejki, które zaskoczą Cię swoim wyglądem i smakiem!
Zaczynamy od najprostszego - lukrowanych pankejków. Po usmażeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Kolejny trik to posiekane orzechy lub bakalie, które nadadzą ciekawą nutę smakową i chrupiącą konsystencję.
Zdecydowanie bardziej wyraziste będą jednak kolorowe pankejki. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, zwłaszcza dla dzieci! Wystarczy dodać do ciasta naturalne barwniki spożywcze i stworzyć prawdziwą tęczę na talerzu.
- Zielony kolor uzyskamy dzięki szpinakowi
- Czerwony - dzięki sokom z buraków lub truskawek
- Żółty możemy osiągnąć za sprawą kurkumy lub soku z marchewki
- Fioletowy uzyskamy dodając borówki amerykańskie lub jagody
Niekonwencjonalne składniki nadające niezwykły smak
Oczywiście pankejki możemy urozmaicić nie tylko wizualnie, ale także smakowo. Wystarczy odrobina pomysłowości i standardowy przepis przemieni się w naprawdę wyjątkową potrawę. Oto kilka propozycji na intrygujące smaki:
Najprostszą opcją jest dodanie startego, świeżego imbiru, cynamonu lub wanilii. Nada to placuszkom egzotycznego, orientalnego posmaku. Równie ciekawy efekt uzyskamy dodając do ciasta kakao, suszone owoce lub bakalie.
Jeżeli jednak naprawdę chcesz zaszaleć, spróbuj pankejków z... pieczarkami! Ich grzybowy aromat ze słodkim ciastem to połączenie, którego się nie spodziewasz, a które absolutnie zachwyca.
Czytaj więcej: Uwaga! Ta popularna przekąska została wycofana ze sklepów. Możliwe ryzyko reakcji alergicznej
Zachwycające uszy, ale nie tylko - sekrety idealnych pankejków

Przepisy to jedno, ale aby domowe pankejki wyszły jak najbardziej smaczne i apetyczne, warto znać kilka praktycznych tricków. Zacznij od uporządkowania wszystkich składników - zmniejszy to ryzyko pominięcia czegoś w pośpiechu.
Bardzo ważna jest też technika smażenia. Ciasto najlepiej nakładać na patelnię lub płytką patelnię niewielkimi porcjami, wówczas pankejki będą cienkie i puszyste. Uważaj na temperaturę, placuszki szybko się ruszają!
Czas na podanie! Najlepsze pankejki to te świeżo usmazone, parujące i puszyste. Ty wraz z bliskimi zdecydujcie o dodatkach - możecie skusić się na bakalie, owoce, syrop klonowy czy bitą śmietanę.
- Przygotuj wszystkie składniki z wyprzedzeniem
- Smaż porcjami na średnim ogniu
- Serwuj na gorąco z ulubionymi dodatkami