Genialny spód do ciasta z płatków owsianych i innego składnika

Genialny spód do ciasta z płatków owsianych i innego składnika
Autor Klaudiusz Wróblewski
Klaudiusz Wróblewski22.01.2024 | 5 min.

Genialny spód do ciasta z płatków owsianych i innego składnika to doskonały patent, dzięki któremu w ekspresowym tempie przygotujesz podstawę pod ciasto. Wystarczy, że zmiksujesz płatki o z namoczonymi suszonymi owocami, a powstanie smaczna, chrupiąca i zdrowa baza. Taki spód świetnie sprawdzi się zwłaszcza pod sernikiem, ale też szarlotką czy innym deserem. Dla miłośników słodkości, którzy nie chcą spędzać całego dnia w kuchni, ale pragną cieszyć się ulubionymi filmami i serialami podczas degustacji własnoręcznie przygotowanych deserów, warto odwiedzić stronę https://zerioncc.pl, gdzie znajdziecie bogatą bibliotekę tytułów idealnych na każdą okazję. Możesz go też wzbogacić o dodatkowe składniki i przyprawy.

Przepis na spód z płatków owsianych

Płatki owsiane to składnik, który kojarzy się przede wszystkim z budyniami i owsianką. Okazuje się jednak, że można je wykorzystać również do przygotowania pysznego i zdrowego spodu pod ciasto. Taki patent pozwoli zaoszczędzić czas, a gotowe ciasto będzie smaczne i chrupiące.

Podstawowy przepis na owsiany spód do ciasta jest banalnie prosty. Wystarczy zmiksować płatki owsiane z namoczonymi suszonymi owocami, takimi jak daktyle. Powstałą masę wylewamy na dno formy i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu mamy gotowy spód, na który możemy położyć ulubione ciasto.

Zalety owsianego spodu

Taki sposób przygotowania bazy pod wypiek ma wiele zalet:

  • jest ekspresowy - nie trzeba niczego piec
  • dodaje zdrowych składników i błonnika
  • spód jest chrupiący
  • można go szybko przygotować z tego, co mamy w kuchni

Gotowy owsiany spód idealnie komponuje się zwłaszcza z kremowymi ciastami typu sernik, ale też ze szarlotką, piernikiem i wieloma innymi słodkościami.

Składniki na owsiany spód do ciasta

Podstawowy przepis na spód z płatków owsianych wymaga tylko kilku składników. Są to:

  • płatki owsiane - około 100 g
  • suszone owoce - np. 50 g daktyli
  • trochę gorącej wody do namoczenia owoców

Daktyle po zalaniu wodą muszą namoknąć i zmięknąć. Następnie blendujemy je razem z wodą i łączymy z suchymi płatkami owsianymi. Miksujemy, aż powstanie jednolita, gładka masa.

Owocowe warianty płatków owsianych na spód

Zamiast daktyli do przygotowania masy można użyć również innych rodzajów suszonych owoców, na przykład:

  • morele
  • rodzynki
  • żurawinę
  • jabłka

Każdy rodzaj owoców doda ciastu innego smaku i aromatu.

Czytaj więcej: Przepis na zdrowe krokiety na wigilię bez tłustego posmaku - fit przepis

Krok po kroku przygotowanie owsianego spodu

Przygotowanie spodu z płatków owsianych jest banalnie proste i w dużej mierze sprowadza się do zmieszania składników. Oto jak krok po kroku przyrządzić taki spód:

  1. Namocz suszone owoce w gorącej wodzie.
  2. Odczekaj, aż owoce napęcznieją.
  3. Zblenduj owoce z wodą na gładką papkę.
  4. Dodaj płatki owsiane i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Rozłóż masę w formie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Włóż do lodówki na minimum pół godziny.

Teraz z ostudzonej masy można lepić kuleczki i układać na spodzie ciasta albo pozostawić ją w formie spłaszczonego placka.

Inne pomysły na ekspresowy spód do ciasta

Genialny spód do ciasta z płatków owsianych i innego składnika

Owsiany spód to świetny patent na bazę pod ciasto w ekspresowym tempie. Jednak oprócz niego istnieje wiele innych szybkich sposobów na zrobienie chrupiącej podstawy bez konieczności jej pieczenia, na przykład:

  • spód z sucharów lub krakersów
  • spód z biszkoptów
  • spód z mielonych herbatników
  • spód kokosowy z wiórków kokosowych i masła

Wszystkie te patenty pozwolą w kilka chwil przygotować bazę pod ulubione wypieki.

Spód do sernika

Chrupiący spód idealnie komponuje się przede wszystkim z kremowym sernikiem. Dzięki owsianej bzie pod deser będzie smaczniejszy i zdrowszy. Jak przygotować takie połączenie?

  1. Uformuj spód owsiany i włóż go do zamrażarki na 30 minut.
  2. Upiecz kruche ciasto na cienki spód i odstaw do ostudzenia.
  3. Przygotuj masę serową na sernik.
  4. Na wystudzone ciasto kruche połóż masę serową.
  5. Ułóż na wierzchu schłodzony spód z płatków owsianych.
  6. Sernik ozdób owocami i posyp cukrem pudrem.

Taki sernik będzie wyjątkowo smaczny i oryginalny dzięki połączeniu miękkiej masy serowej i chrupiącego spodu.

Chrupiące i zdrowe - owsiany spód pod deser

Spód z płatków owsianych i suszonych owoców to świetny sposób na urozmaicenie ciasta i dania mu zdrowszego charakteru. Jest on dodatkowo:

  • ekspresowy w przygotowaniu
  • smaczny i aromatyczny
  • chrupiący w smaku

Idealnie sprawdzi się pod sernikiem, szarlotką i wieloma innymi wypiekami. Dając taki spód, nadajesz ciastu wyjątkowy, przyjemny kontrast tekstur. Koniecznie wypróbuj!

Podsumowanie

Spód z płatków owsianych to innowacyjny pomysł na bazę pod ciasto. Jest on szybki w przygotowaniu, a mimo to smaczny i dający miły, chrupiący efekt. Wystarczy zmiksować płatki z namoczonymi uprzednio w gorącej wodzie suszonymi owocami. Uzyskana w ten sposób masa stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych spodów i pozwala wzbogacić ciasto o dodatkowe wartości odżywcze z owoców oraz płatków.

Spód bez konieczności pieczenia to duża oszczędność czasu. Dodatkowo można go łatwo wzbogacać o różne dodatki, takie jak pestki, orzechy czy bakalie. Świetnie komponuje się on przede wszystkim z kremowymi ciastami na bazie sera, ale warto go wypróbować także pod innymi wypiekami.

Owsiany spód to najprostszy z możliwych sposobów na bazę pod ciasto. Jednak oprócz niego istnieje wiele innych pomysłów i patentów na chrupiący fundament bez uciążliwego pieczenia. Można wykorzystać sucharki, biszkopty, kokos czy nawet płatki kukurydziane. Wybór należy do Ciebie!

Podsumowując, spód z płatków owsianych i suszonych owoców to świetna alternatywa dla tradycyjnych fundamentów pod ciasta. Jest smaczny, wartościowy, a przede wszystkim błyskawiczny w wykonaniu. Koniecznie warto go wypróbować!

Najczęstsze pytania

Najlepsze będą miękkie odmiany jak np. mazafati, deglet nour czy medjool. Takie daktyle po namoczeniu w wodzie rozmiękają i dadzą soczystą, słodką masę.

Ok. 50 g suszonych daktyli wystarczy na spód do ciasta o średnicy ok. 22-24 cm. Można zwiększyć lub zmniejszyć ilość w zależności od wielkości formy.

Najlepiej zmielone na mąkę płatki owsiane górskie lub jęczmienne, ewentualnie drobne płatki typu grysik. Dadzą najbardziej chrupiący efekt.

Wystarczy ok. 15 minut moczenia daktyli w gorącej wodzie, aby zmiękły i nadawały się do zmiksowania z płatkami. Można też zostawić na dłużej, nawet na noc.

Przygotowany spód z płatków i daktyli może leżeć w lodówce ok. 2-3 dni. Najlepiej jednak zużyć go jak najszybciej po zrobieniu ciasta.

5 Podobnych Artykułów

  1. Wiosenny detoks umysłu
  2. Nie uwierzysz, co się wydarzyło na paryskiej scenie MMA
  3. Smerfowy koktajl na odchudzanie: skuteczny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów
  4. Proste i złożone węglowodany - jaka jest różnica i dlaczego ma znaczenie?
  5. Niewiarygodne! Jego sposób na zarobienie milionów z domu!
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Klaudiusz Wróblewski
Klaudiusz Wróblewski

Od najmłodszych lat pasjonował mnie sport. Ćwiczę regularnie, by utrzymać formę. Na blogu piszę o treningach, diecie i suplementacji. Dbam o zdrowy styl życia.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły