Mączka chleba świętojańskiego dla niemowląt – pierwsze posiłki dzieci | Maczka chleba Świętojańskiego

 Mączka chleba świętojańskiego dla niemowląt – pierwsze posiłki dzieci | Maczka chleba Świętojańskiego
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska20.09.2023 | 6 min.

Wprowadzanie mączki chleba świętojańskiego do diety niemowląt jest ważnym krokiem w żywieniu maluchów. Ten naturalny produkt ma wiele cennych właściwości i może być podawany dzieciom już od 4-6 miesiąca życia. Przygotowanie domowej mączki z chleba świętojańskiego jest proste, a dzięki temu mamy pewność co do jakości i składu tego pierwszego posiłku dla dziecka.

Jak przygotować mączkę chleba świętojańskiego dla niemowląt?

Przygotowanie mączki chleba świętojańskiego w domu jest naprawdę bardzo proste. Najpierw należy upiec na zakwasie chleb świętojański - bułki lub bochenek. Następnie po ostygnięciu kroimy chleb na mniejsze kawałki i suszymy w piekarniku w temperaturze ok. 70 stopni C, aż do całkowitego wysuszenia i rozkruszenia się chleba. Tak przygotowany chleb mielimy na mąkę w młynku do kawy lub blendujemy, aż uzyskamy bardzo drobną konsystencję mączki. I to wszystko! Mączka chleba świętojańskiego jest gotowa.

Właściwości odżywcze mączki chleba świętojańskiego dla dziecka

Mączka chleba świętojańskiego ma cenne właściwości odżywcze ze względu na swój naturalny skład. Zawiera białko, węglowodany złożone, błonnik, witaminy z grupy B i kwasy omega. Dostarcza energii i jednocześnie reguluje trawienie. Jest polecana przez pediatrów jako jeden z pierwszych posiłków uzupełniających dla niemowląt. Stanowi naturalną alternatywę dla gotowych kaszek i mieszanek zbożowych.

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania mączki chleba świętojańskiego?

Aby przygotować domową mączkę chleba świętojańskiego potrzebujemy tylko dwóch składników:

  • Chleb na zakwasie świętojańskim - może być w formie bułek lub bochenka
  • Woda - do wyrobu ciasta chlebowego

Opcjonalnie do wypieku chleba można dodać ziarna lub otręby z innych zbóż np. gryki, amarantusa czy owsa. Wzbogaci to mączkę w dodatkowe składniki odżywcze. Ważne jednak, aby stanowiły one niewielki dodatek do mąki żytniej, która powinna być podstawą mączki.

W jakim wieku można dawać dziecku mączkę chleba świętojańskiego?

 Mączka chleba świętojańskiego dla niemowląt – pierwsze posiłki dzieci | Maczka chleba Świętojańskiego

Mączkę chleba świętojańskiego można wprowadzić do diety dziecka już od 4-6 miesiąca życia, w zależności od zaleceń pediatry. Jest to dobry moment na rozpoczęcie żywienia uzupełniającego po okresie karmienia mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym. Mączka doskonale nadaje się jako pierwszy posiłek dla niemowlaka.

Jak przygotować mączkę z chleba świętojańskiego w domu krok po kroku?

Oto przepis na domową mączkę z chleba świętojańskiego:

  1. Przygotuj ciasto chlebowe na zakwasie żytnim, możesz dodać otręby lub ziarna innych zbóż.
  2. Wypiecz bułki lub bochenek chleba w piekarniku.
  3. Ostudź upieczony chleb i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Rozłóż pokrojony chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do ok. 70 stopni C i susz chleb przez ok. 1-2 godziny.
  6. Wyjmij przesuszony chleb i rozdrobnij go za pomocą blendera lub młynka do kawy na mączkę.
  7. Przesiej mączkę przez sito, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Tak przygotowana mączka nadaje się do podawania niemowlęciu. Można ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez okres około 2 tygodni.

Jakie są przeciwwskazania do jedzenia mączki chleba świętojańskiego przez niemowlęta?

Mączki chleba świętojańskiego nie powinno się podawać niemowlętom w przypadku:

  • Alergii lub nietolerancji glutenu - wówczas należy wybrać mączkę bezglutenową
  • Alergii na mleko krowie - mączkę należy podawać z wodą zamiast z mlekiem
  • Alergii na zboża - w tym przypadku lepsza będzie mączka ryżowa lub kukurydziana

Przed wprowadzeniem mączki warto skonsultować się z pediatrą, aby wykluczyć ewentualne alergie pokarmowe u dziecka.

Jakie inne zboża można dodawać do mączki chleba świętojańskiego?

Do mączki chleba świętojańskiego można dodać niewielkie ilości:

  • Otrąb owsianych - dostarczają błonnika i białka
  • Płatków owsianych - zwiększają wartość odżywczą
  • Ziaren amarantusa - wzbogacają w białko roślinne
  • Nasion lnu - dostarczają cennych kwasów Omega-3
  • Gryki - zawiera unikalne bioaktywne związki

Te dodatki wzbogacą mączkę i urozmaicą jej smak. Nie powinny jednak stanowić więcej niż 20-30% całości.

Jak przechowywać domową mączkę z chleba świętojańskiego dla dziecka?

Aby zachować świeżość i właściwości odżywcze mączki z chleba świętojańskiego należy:

  • Przechowywać w szczelnym, szklanym lub ceramicznym pojemniku
  • Trzymać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce)
  • Użyć w ciągu 2 tygodni od przygotowania
  • Nie zamrażać - mączka traci właściwości w zamrożeniu

Warto przygotowywać mączkę w mniejszych porcjach, aby zapewnić świeżość i jakość tego pierwszego posiłku dla dziecka.

Podsumowanie

Mączka chleba świętojańskiego to cenny i wartościowy produkt, który może być bezpiecznie stosowany w żywieniu niemowląt. Dostarcza niezbędnych składników odżywczych i dobrze służy rozwijającemu się organizmowi dziecka. Przygotowanie domowej mączki jest proste, a daje pewność co do jakości i składu. Warto włączyć ten tradycyjny produkt do diety malucha jako jeden z pierwszych stałych posiłków.

Najczęściej zadawane pytania

Mączka chleba świętojańskiego to sproszkowany i wysuszony chleb na zakwasie. Kaszka natomiast powstaje z ugotowanych i rozgniecionych ziaren zbóż. Mączka ma bardziej naturalny skład niż kaszki instant.

Tak, mączkę można rozrabiać zarówno mlekiem mamy, jak i mlekiem modyfikowanym przeznaczonym dla niemowląt.

Tak, mączka może powodować reakcje alergiczne u dzieci uczulonych na gluten lub zboża. Warto wcześniej skonsultować wprowadzenie mączki z pediatrą.

Na początku wystarczy 1-2 łyżeczki mączki dziennie. Z czasem można zwiększyć ilość do 2-3 posiłków mączki dziennie, w zależności od akceptacji dziecka.

Mączkę najlepiej zużyć w ciągu 2 tygodni od przygotowania. Dłuższe przechowywanie powoduje utratę wartości odżywczych.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Wiosenny detoks umysłu
  2. Jak złuszczyć imbir szybko i łatwo? Odkryj ten niezawodny trik.
  3. Proste i złożone węglowodany - jaka jest różnica i dlaczego ma znaczenie?
  4. Kwas oleinowy - Naturalny emulgator. Poznaj zastosowanie i właściwości
  5. Witamina B17 amigdalina - sprawdź jak działa i gdzie kupić ten naturalny preparat
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska

Witajcie, jestem pasjonatką zdrowego stylu życia! Na blogu odkryjecie tajniki harmonii między ciałem a duszą. Dzielę się niekonwencjonalnymi ćwiczeniami, smacznymi przepisami i sposobami na zrozumienie swojego organizmu. Razem przekształcamy życie w pełnię sił i energii!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły

0