Owsiane batony domowej roboty

Owsiane batony domowej roboty
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska13.09.2023 | 6 min.

Batoniki owsiane to idealna przekąska nie tylko dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Te smaczne słodkości można bez problemu przygotować w domowej kuchni, a ich smak oraz konsystencja zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co więcej, własnoręcznie wykonane batony z pewnością będą zdrowsze i świeższe niż te kupione w sklepie. Jak zatem samemu upiec pyszne batoniki owsiane? Jakie składniki są do tego potrzebne i jak je odpowiednio przygotować? Jakie są najlepsze przepisy i warianty smakowe domowych batonów? Czy warto jeść batoniki owsiane i jakie korzyści ze spożywania ich płyną? Te wszystkie kwestie wyjaśni niniejszy poradnik.

Składniki na batony owsiane

Podstawowym składnikiem batonów owsianych jest oczywiście płatki owsiane. Można wykorzystać zarówno grube, jak i drobne płatki - te drugie dadzą bardziej kremową konsystencję. Oprócz płatków potrzebne będzie jeszcze:

Owies

- 1-2 szklanki płatków owsianych (grubych lub drobnych)

Tłuszcz

- 1/2 szklanki masła, oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego - zapewni pożądaną konsystencję i smak

Słodzik

- 1/3 - 1/2 szklanki miodu, syropu klonowego lub innego naturalnego słodzika

Bakalie i orzechy

- 1/2 szklanki rodzynek, żurawiny, czekolady, orzechów lub innych ulubionych dodatków

Przygotowanie składników

Mielenie owsa

Jeśli używasz grubych płatków owsianych, warto je zmielić na mąkę lub grubą kaszę w młynku do kawy lub blenderze. Pozwoli to uzyskać gładką, jednolitą konsystencję batonów. Drobne płatki owsiane można wykorzystać bez mielenia.

Rozpuszczanie masła

Masło należy rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Dzięki temu łatwiej wymiesza się z pozostałymi składnikami. Olej roślinny nie wymaga rozpuszczania.

Przygotowanie bakalii

Orzechy warto zmielić lub posiekać na mniejsze kawałki. Suszone owoce można pokroić nożyczkami. Czekoladę należy stopić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej.

Przepis na batony owsiane

Mieszanie składników

W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, rozpuszczone masło, miód oraz bakalie i orzechy. Masa powinna być gładka i dobrze połączona. W razie potrzeby można dodać odrobinę mleka, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Formowanie batonów

Przygotowaną masę owsianą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować w kształt batonów lub ciasteczek i lekko spłaszczyć. Można także użyć foremek do ciastek lub specjalnych foremek silikonowych do batonów.

Pieczenie

Blachę z batonami wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut, aż batony się zarumienią i będą zwarte w środku. Po ostudzeniu można je jeszcze raz wsadzić do piekarnika na kilka minut, aby stały się chrupiące.

Pytania i odpowiedzi

Owsiane batony domowej roboty

Jak długo piec batony owsiane?

Optymalny czas pieczenia batonów owsianych to 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Małe batoniki lub cienkie ciasteczka będą gotowe szybciej. Jeśli batony są grube, warto piec je nieco dłużej.

Jak przechowywać batony owsiane?

Batoniki owsiane najlepiej trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce lub w chłodnym, suchym miejscu. W lodówce mogą się zachować świeżość nawet przez 2 tygodnie. Można je także zamrozić na okres do 3 miesięcy.

Jakie bakalie dodać do batonów owsianych?

Do batonów owsianych pasują bakalie takie jak: rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi, a także orzechy włoskie, laskowe, migdały. Można dodać też czekoladę - białą, mleczną lub gorzką. Pyszne są również batony z dodatkiem suszonych owoców - jabłek, bananów, malin czy jeżyn.

Warianty smakowe batonów owsianych

Owsiane batony z orzechami

Batoniki z orzechami laskowymi, włoskimi lub migdałami będą wyśmienite. Orzechy warto zmielić lub posiekać na mniejsze kawałki przed dodaniem do masy. Można też dodać masło orzechowe.

Owsiane batony z żurawiną

Żurawina świetnie komponuje się z owsem. Suszoną żurawinę należy pokroić przed dodaniem. Można też użyć soku lub przecieru z żurawiny zamiast części miodu.

Owsiane batony z czekoladą

Dodatek czekolady - białej, mlecznej lub gorzkiej - sprawi, że batony będą jeszcze smaczniejsze. Czekoladę należy najpierw rozpuścić, a następnie dodać do składników.

Korzyści ze spożywania batonów owsianych

Wysoka zawartość błonnika

Batoniki owsiane dostarczają dużo błonnika, który usprawnia trawienie i obniża poziom cholesterolu. Błonnik daje uczucie sytości, dzięki czemu batony mogą pomóc kontrolować wagę.

Naturalny słodzik - miód

Zastosowanie miodu zamiast cukru sprawia, że batoniki mają niższy indeks glikemiczny i powoli uwalniają energię. Miód dostarcza też cennych mikroelementów.

Źródło energii

Batoniki owsiane to doskonała przekąska dająca siłę i energię na długo. Dostarczają zdrowych węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zaspokoją głód.

Podsumowanie

Batoniki owsiane to smaczna i zdrowa przekąska, którą każdy może przygotować w domu. Ich podstawą są wartościowe płatki owsiane, do których dodaje się naturalne składniki jak miód, olej i bakalie. Samodzielnie wykonane batoniki będą świeższe i zdrowsze niż te kupne, a ich smak i konsystencję można dowolnie komponować. regularne spożywanie owsianych batoników przyniesie wymierne korzyści dla zdrowia - dostarczy cennego błonnika, będzie regulować apetyt i poziom cukru we krwi. Jest to więc przekąska godna polecenia!

Najczęściej zadawane pytania

W lodówce utrzymają świeżość do 2 tygodni. Można je też zamrozić na okres do 3 miesięcy.

Tak, zamiast miodu można użyć syropu klonowego, melasy, syropu z agawy lub erytrolu.

Mają umiarkowaną kaloryczność, ok. 150-200 kcal w porcji. Dostarczają za to wartościowych składników odżywczych.

Nie przegrzewać masy owsianej, nie formować zbyt cienkich batonów, piec we właściwej temperaturze przez optymalny czas.

Zwykle wystarczy 15-20 minut w 180 stopniach C. Im grubsze batony, tym dłuższy czas pieczenia.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Jak skutecznie i bezbolesnie rzucić cukier?
  2. Jak złuszczyć imbir szybko i łatwo? Odkryj ten niezawodny trik.
  3. Mączka chleba świętojańskiego dla niemowląt – pierwsze posiłki dzieci | Maczka chleba Świętojańskiego
  4. Pokrzywa - Właściwości zdrowotne i zastosowanie lecznicze herbacie
  5. Witamina B17 amigdalina - sprawdź jak działa i gdzie kupić ten naturalny preparat
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska

Witajcie, jestem pasjonatką zdrowego stylu życia! Na blogu odkryjecie tajniki harmonii między ciałem a duszą. Dzielę się niekonwencjonalnymi ćwiczeniami, smacznymi przepisami i sposobami na zrozumienie swojego organizmu. Razem przekształcamy życie w pełnię sił i energii!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły

0