Omlet pieczony

Omlet pieczony
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska13.09.2023 | 5 min.

Omlet pieczony to popularne i łatwe w przygotowaniu danie, które można podawać na śniadanie, obiad czy kolację. Jest to uniwersalny posiłek, który smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W niniejszym artykule przedstawiamy przepis na klasyczny omlet pieczony oraz wiele ciekawych wariantów tej potrawy z różnymi dodatkami. Wyjaśniamy, jakie korzyści dla zdrowia niesie ze sobą regularne spożywanie omletów. Podpowiadamy też, jakie składniki wybrać na omlet na śniadanie, obiad czy kolację. Zapraszamy do lektury i eksperymentowania w kuchni!

Przepis na omlet pieczony

Składniki do omletu pieczonego

Podstawowe składniki to jajka, mleko lub śmietana, sól i pieprz. Można dodać także odrobinę masła do wysmarowania formy. Liczbę jajek dostosowujemy do ilości porcji. Zazwyczaj na omlet dla 2-3 osób wystarczy 5-6 jajek. Dobrze jest dodać 2-3 łyżki mleka lub śmietany, które sprawią, że omlet będzie bardziej puszysty.

Przygotowanie omletu pieczonego

Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko lub śmietanę. Całość mieszamy widelcem lub trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wlewamy masę jajeczną do formy. Omlet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, aż się zetnie i lekko zrumieni.

Pieczenie omletu w piekarniku

Aby omlet się równo upiekł, warto formę ustawić na środkowej półce piekarnika. Pieczemy go z termoobiegiem lub z funkcją grzania od góry i dołu. Po upieczeniu wyjmujemy omlet z piekarnika i podajemy. Można go jeść na ciepło lub na zimno. Idealnie smakuje z ulubionymi dodatkami.

Omlet pieczony z dodatkami

Omlet z warzywami

Do masy jajecznej możemy dodać pokrojone w kostkę lub tarcze warzywa, np. pomidory, pieczarki, paprykę, cukinie lub brokuły. Uzyskamy wówczas sycący omlet obfitujący w witaminy i minerały.

Omlet z serem

Bardzo popularnym dodatkiem do omletu jest ser. Świetnie sprawdzi się tutaj ser żółty, feta, mozzarella lub sery pleśniowe. Ser możemy dodać bezpośrednio do masy lub posypać nim upieczony omlet.

Omlet z mięsem

Do omletu świetnie pasuje również mięso. Może to być posiekana szynka, bekon, kiełbasa, polędwica lub kurczak. Mięso zapewni sytość i sprawi, że omlet będzie smacznym daniem obiadowym.

Zdrowe właściwości omletu

Wartości odżywcze jajek

Jajka są cennym źródłem pełnowartościowego białka, zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminę A, D oraz składniki mineralne jak cynk, żelazo, selen czy jod. Regularne jedzenie jajek wpływa dobrze na zdrowie.

Omlet bogatym źródłem białka

Omlet dostarcza organizmowi wartościowe białko potrzebne do budowy i regeneracji mięśni. Dzięki wysokiej zawartości białka omlet dobrze zaspokaja uczucie głodu.

Niskokaloryczne danie dietetyczne

Omlet należy do niskokalorycznych dań, dlatego świetnie sprawdza się w dietach odchudzających. Jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych i na długo zapewnia uczucie sytości.

Przepisy na omlety na śniadanie

Omlet pieczony

Omlet z pomidorem i szczypiorkiem

Klasyczny omlet na śniadanie z pomidorem i świeżym szczypiorkiem. Pomidora kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Dodajemy do jajek i zapiekamy. Prosty i smaczny omlet na dobre rozpoczęcie dnia.

Omlet z pieczarkami i szynką

Pieczarki i szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do jajek i zapiekamy. Pycha na szybkie i sycące śniadanie. Można też dodać szczyptę suszonego oregano.

Omlet z brokułami i serem feta

Brokuły oczyszczamy z liści, dzielimy na mniejsze różyczki i krótko blanszujemy. Dodajemy pokruszoną fetę. Zapiekamy z ulubionymi ziołami prowansalskimi.

Pomysły na omlet na obiad

Omlet z kurczakiem i warzywami

Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i smażymy chwilę na patelni. Dodajemy pokrojone paprykę i cukinię, smażymy 2-3 minuty i mieszamy z jajkami. Doprawiamy i zapiekamy.

Omlet z tuńczykiem i rukolą

Tuńczyka mieszamy z jajkami, dodajemy garść rukoli. Po upieczeniu posypujemy omlet startym parmezanem. Danie obiadowe lub kolacyjne w kilka minut.

Omlet z łososiem i szpinakiem

Łososia i szpinak podsmażamy na patelni. Dodajemy do jajek z odrobiną śmietany. Przyprawiamy i pieczemy. Wykwintny omlet na obiad lub kolację.

Omlet pieczony dla dzieci

Omlet z serkiem wiejskim

Dzieci uwielbiają omlet z dodatkiem ulubionego serka wiejskiego. Można też dodać trochę kukurydzy albo pokrojone w kostkę warzywa.

Omlet z kiełbasą i serem

Do masy jajecznej wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i tarty ser żółty. Dzieci zjedzą taki omlet z apetytem.

Omlet z warzywami i ketchupem

Dla najmłodszych przygotowujemy omlet z ulubionymi warzywami, np. z pomidorem, papryką i dodajemy odrobinę ketchupa. Z pewnością przypadnie im do smaku.

Podsumowanie

Omlet pieczony to proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne danie, które możemy podawać na wiele sposobów. Klasyczny omlet urozmaicimy dodając ulubione warzywa, sery czy mięsa. Dzięki zawartości wartościowego białka i niskiej kaloryczności omlet świetnie sprawdza się w zdrowym odżywianiu. Przepisy z tego artykułu z pewnością zainspirują Państwa do przygotowania pysznych omletów zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Najczęstsze pytania

Omlet pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zetnie i lekko zrumieni.

Aby omlet był bardziej puszysty, należy dodać 2-3 łyżki mleka lub śmietany do masy jajecznej.

Omlet pieczony można podawać zarówno na ciepło, prosto z piekarnika, jak i na zimno, np. ze świeżą sałatką.

Upieczony omlet można przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej zapakować go szczelnie w folię spożywczą.

Do omletu można dodać warzywa, grzyby, mięsa, sery - właściwie składniki według własnego uznania i upodobań kulinarnych.

5 Podobnych Artykułów

  1. Wiosenny detoks umysłu
  2. Nie uwierzysz, co się wydarzyło na paryskiej scenie MMA
  3. Jak złuszczyć imbir szybko i łatwo? Odkryj ten niezawodny trik.
  4. Mączka chleba świętojańskiego dla niemowląt – pierwsze posiłki dzieci | Maczka chleba Świętojańskiego
  5. Niewiarygodne! Jego sposób na zarobienie milionów z domu!
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska

Witajcie, jestem pasjonatką zdrowego stylu życia! Na blogu odkryjecie tajniki harmonii między ciałem a duszą. Dzielę się niekonwencjonalnymi ćwiczeniami, smacznymi przepisami i sposobami na zrozumienie swojego organizmu. Razem przekształcamy życie w pełnię sił i energii!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły

FitOwsiane batony domowej roboty

Domowe batoniki owsiane - przepis na zdrową przekąskę z owsa, miodu i bakalii. Jak przygotować pyszne batony w wersji orzechowej, żurawinowej lub czekoladowej? Sprawdź, z jakich składników zrobić i jak upiec smaczne batoniki owsiane w zaciszu własnej kuchni.