Omlet pieczony to popularne i łatwe w przygotowaniu danie, które można podawać na śniadanie, obiad czy kolację. Jest to uniwersalny posiłek, który smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W niniejszym artykule przedstawiamy przepis na klasyczny omlet pieczony oraz wiele ciekawych wariantów tej potrawy z różnymi dodatkami. Wyjaśniamy, jakie korzyści dla zdrowia niesie ze sobą regularne spożywanie omletów. Podpowiadamy też, jakie składniki wybrać na omlet na śniadanie, obiad czy kolację. Zapraszamy do lektury i eksperymentowania w kuchni!
Przepis na omlet pieczony
Składniki do omletu pieczonego
Podstawowe składniki to jajka, mleko lub śmietana, sól i pieprz. Można dodać także odrobinę masła do wysmarowania formy. Liczbę jajek dostosowujemy do ilości porcji. Zazwyczaj na omlet dla 2-3 osób wystarczy 5-6 jajek. Dobrze jest dodać 2-3 łyżki mleka lub śmietany, które sprawią, że omlet będzie bardziej puszysty.
Przygotowanie omletu pieczonego
Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko lub śmietanę. Całość mieszamy widelcem lub trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wlewamy masę jajeczną do formy. Omlet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, aż się zetnie i lekko zrumieni.
Pieczenie omletu w piekarniku
Aby omlet się równo upiekł, warto formę ustawić na środkowej półce piekarnika. Pieczemy go z termoobiegiem lub z funkcją grzania od góry i dołu. Po upieczeniu wyjmujemy omlet z piekarnika i podajemy. Można go jeść na ciepło lub na zimno. Idealnie smakuje z ulubionymi dodatkami.
Omlet pieczony z dodatkami
Omlet z warzywami
Do masy jajecznej możemy dodać pokrojone w kostkę lub tarcze warzywa, np. pomidory, pieczarki, paprykę, cukinie lub brokuły. Uzyskamy wówczas sycący omlet obfitujący w witaminy i minerały.
Omlet z serem
Bardzo popularnym dodatkiem do omletu jest ser. Świetnie sprawdzi się tutaj ser żółty, feta, mozzarella lub sery pleśniowe. Ser możemy dodać bezpośrednio do masy lub posypać nim upieczony omlet.
Omlet z mięsem
Do omletu świetnie pasuje również mięso. Może to być posiekana szynka, bekon, kiełbasa, polędwica lub kurczak. Mięso zapewni sytość i sprawi, że omlet będzie smacznym daniem obiadowym.
Zdrowe właściwości omletu
Wartości odżywcze jajek
Jajka są cennym źródłem pełnowartościowego białka, zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminę A, D oraz składniki mineralne jak cynk, żelazo, selen czy jod. Regularne jedzenie jajek wpływa dobrze na zdrowie.
Omlet bogatym źródłem białka
Omlet dostarcza organizmowi wartościowe białko potrzebne do budowy i regeneracji mięśni. Dzięki wysokiej zawartości białka omlet dobrze zaspokaja uczucie głodu.
Niskokaloryczne danie dietetyczne
Omlet należy do niskokalorycznych dań, dlatego świetnie sprawdza się w dietach odchudzających. Jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych i na długo zapewnia uczucie sytości.
Przepisy na omlety na śniadanie

Omlet z pomidorem i szczypiorkiem
Klasyczny omlet na śniadanie z pomidorem i świeżym szczypiorkiem. Pomidora kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Dodajemy do jajek i zapiekamy. Prosty i smaczny omlet na dobre rozpoczęcie dnia.
Omlet z pieczarkami i szynką
Pieczarki i szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do jajek i zapiekamy. Pycha na szybkie i sycące śniadanie. Można też dodać szczyptę suszonego oregano.
Omlet z brokułami i serem feta
Brokuły oczyszczamy z liści, dzielimy na mniejsze różyczki i krótko blanszujemy. Dodajemy pokruszoną fetę. Zapiekamy z ulubionymi ziołami prowansalskimi.
Pomysły na omlet na obiad
Omlet z kurczakiem i warzywami
Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i smażymy chwilę na patelni. Dodajemy pokrojone paprykę i cukinię, smażymy 2-3 minuty i mieszamy z jajkami. Doprawiamy i zapiekamy.
Omlet z tuńczykiem i rukolą
Tuńczyka mieszamy z jajkami, dodajemy garść rukoli. Po upieczeniu posypujemy omlet startym parmezanem. Danie obiadowe lub kolacyjne w kilka minut.
Omlet z łososiem i szpinakiem
Łososia i szpinak podsmażamy na patelni. Dodajemy do jajek z odrobiną śmietany. Przyprawiamy i pieczemy. Wykwintny omlet na obiad lub kolację.
Omlet pieczony dla dzieci
Omlet z serkiem wiejskim
Dzieci uwielbiają omlet z dodatkiem ulubionego serka wiejskiego. Można też dodać trochę kukurydzy albo pokrojone w kostkę warzywa.
Omlet z kiełbasą i serem
Do masy jajecznej wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i tarty ser żółty. Dzieci zjedzą taki omlet z apetytem.
Omlet z warzywami i ketchupem
Dla najmłodszych przygotowujemy omlet z ulubionymi warzywami, np. z pomidorem, papryką i dodajemy odrobinę ketchupa. Z pewnością przypadnie im do smaku.
Podsumowanie
Omlet pieczony to proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne danie, które możemy podawać na wiele sposobów. Klasyczny omlet urozmaicimy dodając ulubione warzywa, sery czy mięsa. Dzięki zawartości wartościowego białka i niskiej kaloryczności omlet świetnie sprawdza się w zdrowym odżywianiu. Przepisy z tego artykułu z pewnością zainspirują Państwa do przygotowania pysznych omletów zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.