Banalny przepis na ciasto marchewkowe

Banalny przepis na ciasto marchewkowe
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska13.09.2023 | 6 min.

Ciasto marchewkowe to przepis, który z pewnością warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i można je wzbogacić na wiele sposobów. Marchewka dodaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, a dzięki zawartości beta-karotenu zapewnia zdrowszy wypiek. Poniższy artykuł przybliży krok po kroku, jak przyrządzić wyśmienite ciasto marchewkowe oraz jakie są możliwe modyfikacje tego przepisu.

Wybór odpowiednich składników

Marchew jako główny składnik

Marchewka powinna być świeża, soczysta i dobrze wyrośnięta. Warto wybrać odmianę o intensywnym, pomarańczowym zabarwieniu, co świadczy o wysokiej zawartości karotenu. Marchewkę należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmielić w maszynce do mielenia. Im drobniej zmielona, tym lepiej wymiesza się z pozostałymi składnikami ciasta.

Mąka i cukier do wypieku

Podstawą ciasta są mąka pszenna i cukier. Mąka powinna być przesiana, aby ciasto było pulchne i dobrze wyrosło. Oprócz mąki pszennej można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, co pomoże utrzymać wilgoć ciasta. Jeśli chcemy ciasto bezglutenowe, mąkę pszenna zastępujemy mąką kukurydzianą lub ryżową. Do słodzenia najlepiej użyć cukru drobnego - waniliowego lub pudru.

Jajka i olej do zagęszczenia

Jajka zapewnią ciastu odpowiednią konsystencję i spulchnią je. Najlepiej użyć jaj średniej wielkości, w temperaturze pokojowej. Tłuszczem wiążącym może być olej roślinny - słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek. Dzięki niemu ciasto będzie wilgotne i długo zachowa świeżość.

Przygotowanie składników

Obranie i zmielenie marchewki

Przed użyciem marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Można zmielić ją również za pomocą blendera lub robota kuchennego na drobne kawałeczki. Im mniejsze cząstki marchewki, tym łatwiej wymieszają się z resztą składników.

Odmierzenie pozostałych składników

Według przepisu odmierzamy pozostałe składniki - mąki, cukier, jajka, olej. Warto zważyć składniki na wadze kuchennej, dzięki czemu unikniemy błędów w proporcjach. Osobno przygotowujemy składniki suche, a osobno mokre.

Wymieszanie składników suchych i mokrych

W jednej misce mieszamy ze sobą mąki i cukier. W drugiej - jajka, olej i startej marchewki. Następnie łączymy obie masy i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita, gładka masa. Można użyć miksera lub zrobić to ręcznie.

Wypiek ciasta

Wylanie ciasta do formy

Formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i wylewamy przygotowane ciasto. Można piec w formach keksowych lub w większej tortownicy - w zależności od upodobań. Ciasto powinno mieć jednakową grubość, aby równomiernie się upiekło.

Pieczenie w odpowiedniej temperaturze

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto marchewkowe pieczemy ok. 40-60 minut, obserwując na bieżąco stopień jego wypieczenia. Warto połowę czasu pieczenia przykryć je folią, aby się nie przypaliło.

Sprawdzanie stopnia wypieczenia

Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone wkłuwamy je drewnianym patyczkiem - jeśli wyjdzie suchy, gotowe. Można też po prostu dotknąć jego powierzchnię - powinno być już suche i sprężyste. Nie przepieczmy ciasta!

Wykończenie ciasta

Banalny przepis na ciasto marchewkowe

Ostudzenie i wyjęcie z formy

Po wypieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Nie można go wyjmować, póki jest gorące, gdyż się rozpadnie. Studzenie trwa minimum 2-3 godziny.

Posypanie cukrem pudrem lub polewa

Ostygłe ciasto możemy polukrować cukrem pudrem albo polać polewą - czekoladową, waniliową lub cytrynową. Dodaje to smaku i nadaje apetyczny wygląd.

Dekorowanie owocami lub orzechami

Do dekoracji ciasta świetnie nadają się orzechy (włoskie, laskowe) lub suszone i świeże owoce (rodzynki, żurawina, jabłka). Można posypać nimi wierzch lub dodać do masy.

Podawanie i przechowywanie

Krojenie ciasta na porcje

Przed podaniem ciasto kroimy na porcje używając noża lub drucianej tarki do ciasta. Porcjujemy na kwadratowe lub trójkątne kawałki.

Przechowanie w lodówce lub zamrożenie

Ciasto marchewkowe możemy przechowywać przez ok. 5 dni w lodówce, owinięte folią. Możliwe jest także zamrożenie ciasta na dłuższy czas w całości lub pokrojone na porcje.

Podawanie z kawą lub herbatą

Ciasto marchewkowe idealnie smakuje podane na ciepło z ulubioną kawą czy herbatą. Stanowi smaczny i zdrowy dodatek do podwieczorku, deseru czy spotkania z gośćmi.

Warianty i modyfikacje

Dodatki smakowe: czekolada, wanilia

Do ciasta można dodać aromaty i przyprawy. Świetnie smakuje czekolada, wanilia, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa. Wzbogacą smak ciasta marchewkowego.

Zmiana kształtu ciasta: babka, muffinki

Zamiast w tortownicy, ciasto można upiec w formie na babkę. Albo podzielić na mniejsze porcje i upiec w formie na muffinki - mini ciasteczka.

Ciasto bezglutenowe lub wegańskie

Dla alergików i wegan możliwa jest modyfikacja - zastąpienie mąki pszennej bezglutenową, a jajek i mleka - substytutami. Wówczas ciasto też będzie smaczne.

Podsumowując, ciasto marchewkowe to prosty w wykonaniu i smaczny wypiek, który możemy dowolnie wzbogacać i modyfikować. Przy odrobinie chęci i czasu każdy powinien sobie poradzić z jego przygotowaniem. Warto mieć ten sprawdzony przepis w kartotece i piec marchewkowe wypieki dla domowników oraz gości.

Podsumowanie

Ciasto marchewkowe to przepis, który warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Krok po kroku omówione zostały tu sposoby jego przygotowania - od doboru składników, poprzez wypiek, dekorowanie, aż po przechowywanie i podawanie. Marchewka nadaje mu wyjątkowy smak i sprawia, że jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Artykuł pokazuje również, jak łatwo można modyfikować ten przepis, dodając ulubione dodatki, zmieniając kształt czy robiąc wersję bezglutenową. Ciasto marchewkowe na pewno przypadnie do gustu i dostarczy wielu kulinarnych inspiracji.

Najczęściej zadawane pytania

Optymalny czas pieczenia ciasta marchewkowego to ok. 40-60 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia warto je przykryć folią, by się nie przypaliło.

Ciasto jest upieczone gdy po nakłuciu wykażnikiem wychodzi suchy, a powierzchnia ciasta jest jędrna i lekko sprężysta w dotyku. Nie może być surowe w środku.

Ciasto marchewkowe po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie minimum 2-3 godziny. Dopiero gdy ostygnie, można je bezpiecznie wyjąć z formy.

W lodówce ciasto marchewkowe zachowuje świeżość ok. 5 dni. Można je też zamrozić w całości lub porcjach na dłuższy czas.

W wersji wegańskiej zamiast jajek można użyć mielonych siemienia lnianego lub nasion chia, które zastąpią funkcję wiążącą. Można też zastosować dojrzewające banany.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Wiosenny detoks umysłu
  2. Jak złuszczyć imbir szybko i łatwo? Odkryj ten niezawodny trik.
  3. Mączka chleba świętojańskiego dla niemowląt – pierwsze posiłki dzieci | Maczka chleba Świętojańskiego
  4. Pokrzywa - Właściwości zdrowotne i zastosowanie lecznicze herbacie
  5. Witamina B17 amigdalina - sprawdź jak działa i gdzie kupić ten naturalny preparat
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska

Witajcie, jestem pasjonatką zdrowego stylu życia! Na blogu odkryjecie tajniki harmonii między ciałem a duszą. Dzielę się niekonwencjonalnymi ćwiczeniami, smacznymi przepisami i sposobami na zrozumienie swojego organizmu. Razem przekształcamy życie w pełnię sił i energii!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły

FitOwsiane batony domowej roboty

Domowe batoniki owsiane - przepis na zdrową przekąskę z owsa, miodu i bakalii. Jak przygotować pyszne batony w wersji orzechowej, żurawinowej lub czekoladowej? Sprawdź, z jakich składników zrobić i jak upiec smaczne batoniki owsiane w zaciszu własnej kuchni.

0