Afrykańska pizza z mąki teff

Afrykańska pizza z mąki teff
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska13.09.2023 | 6 min.

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, lubiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Klasyczna włoska pizza wypiekana jest z mąki pszennej, jednak coraz częściej sięga się po alternatywne mąki, w tym mąkę teff, aby urozmaicić ten przepis. Mąka z teff, czyli afrykańskiego prosa, ma wyjątkowe właściwości - jest bezglutenowa, bogata w błonnik, białko i minerały. Dlatego pizza przygotowana z dodatkiem tej mąki będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowsza. Jak zrobić afrykańską pizzę z mąki teff i jakie dodatki do niej wybrać? Przekonaj się, że ta nowatorska pizza może być równie wyśmienita, co tradycyjna wersja.

Wyjątkowe właściwości mąki teff

Wysoka zawartość składników odżywczych

Mąka z nasion teff zawiera więcej białka, błonnika, wapnia, żelaza i witamin z grupy B niż typowa mąka pszenna. Dlatego pizza przygotowana z udziałem teff będzie bardziej pożywna i zbilansowana pod względem składników odżywczych.

Brak glutenu

Teff nie zawiera glutenu, przez co mąka z tego składnika jest bezpieczna dla osób z alergią lub nietolerancją glutenu. Afrykańska pizza z teff świetnie sprawdzi się dla alergików.

Lekka trawienie

Teff uważane jest za łatwo strawne zboże, które nie obciąża układu trawiennego. Pizza na bazie mąki teff będzie więc lżejsza i łagodniejsza dla żołądka.

Przepis na ciasto afrykańskiej pizzy

Składniki na ciasto afrykańskiej pizzy

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

  • 2 szklanki mąki teff
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży

Przygotowanie ciasta na afrykańską pizzę z mąki teff

Mieszanie składników

W misce wymieszaj mąkę z solą, cukrem i oliwą. Dodaj ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie dodaj drożdże i ponownie wymieszaj.

Wyrabianie ciasta i odstawienie do wyrośnięcia

Wyrabiaj ciasto na stolnicy przez około 5-10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Pieczenie ciasta na afrykańską pizzę z mąki teff

Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia pizzy, uformuj kształt pizzy. Piecz w nagrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut do zrumienienia spodu. Wyjmij pizzę z piekarnika.

Pomysły na afrykańskie sosy i dodatki do pizzy

Tradcyjny sos pomidorowy z przyprawami

Bazą do pizzy może być aromatyczny sos pomidorowy przyprawiony ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Dodaj odrobinę pikantnej papryki i czosnku.

Zestaw warzyw na afrykańską pizzę

Na pizzę warto wybrać kolorowe warzywa, np. cukinię, bakłażana, paprykę, rzodkiewkę, cebulę. Można dodać pieczarki lub kukurydzę.

Mięsne dodatki z afrykańskich przypraw

Do sosu pomidorowego i warzyw dobrze komponować się będą afrykańskie kiełbaski, bekon lub kurczak z przyprawami takimi jak kminek, kolendra, imbir czy ostrzejsza piri piri.

Jak piec afrykańską pizzę z mąki teff w domu

Afrykańska pizza z mąki teff

Temperatura i czas pieczenia afrykańskiej pizzy

Pizzę z ciastem z mąki teff piecz w temperaturze 220-230 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, do zrumienienia spodu i roztopienia sera.

Przygotowanie blachy do pieczenia pizzy

Idealna będzie blacha z perforacją, która zapewni chrupiące spody. Możesz także użyć zwykłej blachy, wysmarowanej oliwą.

Pieczenie pizzy krok po kroku

Na wyrośnięte ciasto nałóż sos pomidorowy, dodaj ulubione składniki i posyp startym serem. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyjmij pizzę i pokrój na porcje.

Podawanie i dekorowanie afrykańskiej pizzy z mąki teff

Estetyczne ułożenie składników na pizzy

Ułóż składniki tak, aby tworzyły atrakcyjny, kolorowy wzór - np. przemiennie kawałki warzyw i kiełbasy. Posyp całość świeżą bazylią.

Pomysły na sosy do pizzy w stylu afrykańskim

Oprócz klasycznego sosu pomidorowego, spróbuj dipów z awokado, jogurtu naturalnego wymieszanego z miętą i czosnkiem lub pikantnego sosu z mango i chili.

Dekoracja talerza z afrykańską pizzą

Udekoruj talerz plasterkami cytrusów, liśćmi bazylii lub szałwii. Możesz też dodać chili w proszku i zmielone ziarna sezamu.

Jak przechowywać i podgrzewać afrykańską pizzę

Przechowywanie świeżej i upieczonej pizzy

Świeże ciasto przechowuj szczelnie owinięte folią w lodówce do 2 dni. Upieczoną pizzę w całości przechowuj w lodówce do 3 dni.

Podgrzewanie afrykańskiej pizzy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej

Podgrzej porcje pizzy przez kilka minut w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Pizzę możesz też podsmażyć na patelni.

Bezpieczne przechowywanie resztek pizzy

Resztki pizzy trzymaj zawsze w szczelnym pojemniku w lodówce, nie dłużej niż 3-4 dni. Nie zamrażaj ponownie rozmrożonej pizzy.

Podsumowanie

Pizza z mąki teff to świetny pomysł na smaczne i zdrowe danie. Mąka z afrykańskiego prosa dostarcza witamin, minerałów i błonnika, a bezglutenowe ciasto jest strawne dla każdego. Przepis na pizzę z teff jest prosty, a tradycyjny sos pomidorowy i afrykańskie dodatki sprawiają, że smakuje wyjątkowo. Domowa pizza z teff idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację. Wypróbuj ten pomysł i ciesz się nowym, egzotycznym smakiem pizzy.

Najczęstsze pytania

Mąkę z teff znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością lub drogeriach. Możesz też zamówić ją przez internet.

Ciasto przygotowujesz tak samo, jak na tradycyjną pizzę - mieszając mąkę z wodą, oliwą i drożdżami. Ważne, aby wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Pizzę piecz około 15-20 minut w temperaturze 220-230 stopni, do zrumienienia spodu.

Pizzę można podgrzać na patelni, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Nie zaleca się zamrażania.

Świeże ciasto do 2 dni w lodówce, upieczoną pizzę maksymalnie 3-4 dni.

5 Podobnych Artykułów

  1. Wiosenny detoks umysłu
  2. Nie uwierzysz, co się wydarzyło na paryskiej scenie MMA
  3. Jak złuszczyć imbir szybko i łatwo? Odkryj ten niezawodny trik.
  4. Mączka chleba świętojańskiego dla niemowląt – pierwsze posiłki dzieci | Maczka chleba Świętojańskiego
  5. Niewiarygodne! Jego sposób na zarobienie milionów z domu!
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska

Witajcie, jestem pasjonatką zdrowego stylu życia! Na blogu odkryjecie tajniki harmonii między ciałem a duszą. Dzielę się niekonwencjonalnymi ćwiczeniami, smacznymi przepisami i sposobami na zrozumienie swojego organizmu. Razem przekształcamy życie w pełnię sił i energii!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły

FitOwsiane batony domowej roboty

Domowe batoniki owsiane - przepis na zdrową przekąskę z owsa, miodu i bakalii. Jak przygotować pyszne batony w wersji orzechowej, żurawinowej lub czekoladowej? Sprawdź, z jakich składników zrobić i jak upiec smaczne batoniki owsiane w zaciszu własnej kuchni.