createyourhealth.pl

Chili con carne • przepis • składniki • przygotowanie

Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.

Chili con carne

Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 2 szt.
cebula - 2 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 3 szt.
kminek cały - 0,5 łyżeczki
mięso mielone wieprzowe - 250 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,5 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 szczypta
bulion warzywny - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CEBULE KROIMY:
w kostkę i szklimy na oliwie.
2.CZOSNEK SIEKAMY I:
dodajemy razem z oregano do cebuli.
3.PO MINUCIE SMAŻENIA:
dodajemy kmin oraz mielone mięso.
4.SMAŻYMY NA WOLNYM:
ogniu, aż mięso zmieni kolor.
5.WLEWAMY NA PATELNIĘ:
pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion.
6.DOPRAWIAMY POSIEKANĄ W:
kostkę papryczką chili , solą i pieprzem cayenne.
7.DUSIMY NA MAŁYM:
ogniu 20 min.
8.PAPRYKĘ KROIMY W:
kotkę 1x1 cm, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min.
9.PRZEKŁADAMY ODSĄCZONĄ Z:
zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 MIN, DELIKATNIE: mieszając.
10.JAK PODAWAĆ SERWUJEMY:
z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.
Chili con carne

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CEBULE KROIMY

w kostkę i szklimy na oliwie.

2

CZOSNEK SIEKAMY I

dodajemy razem z oregano do cebuli.

3

PO MINUCIE SMAŻENIA

dodajemy kmin oraz mielone mięso.

4

SMAŻYMY NA WOLNYM

ogniu, aż mięso zmieni kolor.

5

WLEWAMY NA PATELNIĘ

pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion.

6

DOPRAWIAMY POSIEKANĄ W

kostkę papryczką chili , solą i pieprzem cayenne.

7

DUSIMY NA MAŁYM

ogniu 20 min.

8

PAPRYKĘ KROIMY W

kotkę 1x1 cm, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min.

9

PRZEKŁADAMY ODSĄCZONĄ Z

zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 MIN, DELIKATNIE: mieszając.

10

JAK PODAWAĆ SERWUJEMY

z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1346,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

336,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,7 g

🌾

Węglowodany

35,8 g

🥬

Błonnik

20,8 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy

Chili con carne - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl