createyourhealth.pl

Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny, lekko ostry gulasz inspirowany kuchnią południa Stanów Zjednoczonych. To pełne smaku danie z pewnością zaskoczy całą rodzinę!

Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami

Aromatyczny, lekko ostry gulasz inspirowany kuchnią południa Stanów Zjednoczonych. To pełne smaku danie z pewnością zaskoczy całą rodzinę!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż długoziarnisty - 200 g
kiełbasa wiejska - 400 g
kurczak filety z piersi - 500 g
krewetki - 250 g
olej - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
ząbek czosnku - 3 szt.
bulion drobiowy - 500 ml
pomidory krojone z puszki - 400 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
chili płatki - 0,25 łyżeczki
oregano suszone - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 0,25 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
pieprz biały - 0,5 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 1 pęczek

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Łodygi selera, paprykę i cebulę kroimy w dość drobną kostkę, kiełbasę w grubsze plastry, a piersi kurczaka w kostkę. Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA Z PRZYPRAWAMI:
W dużym garnku lub brytfannie, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Seler, cebulę i paprykę podsmażamy przez ok. 3-4 minuty i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy drobno posiekany czosnek i pozostałe przyprawy (poza płatkami chili). Całość smażymy przez chwilę, uważając, aby czosnek się nie przypalił, i cały czas mieszając.
3.PODSMAŻAMY KURCZAKA I KIEŁBASĘ:
Na patelnię dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i koncentrat pomidorowy i podsmażamy przez ok. 1 minutę.
4.GOTUJEMY JAMBALAYĘ:
Do podsmażonych składników dodajemy bulion drobiowy, pomidory z puszki wraz z sosem i ryż. Całość doprawiamy płatkami chili i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek lub brytfannę pokrywką. Danie gotujemy przez ok. 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu i zmięknie.
5.GOTUJEMY KREWETKI:
Kiedy jambalaya będzie ugotowana, dodajemy do niej oczyszczone krewetki i gotujemy je przez ok. 3-4 minuty, aż nabiorą różowego koloru. Następnie całość mieszamy i wyłączamy palnik.
6.PODAJEMY JAMBALAYĘ:
Danie podajemy ciepłe, posypane natką pietruszki.
Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Łodygi selera, paprykę i cebulę kroimy w dość drobną kostkę, kiełbasę w grubsze plastry, a piersi kurczaka w kostkę. Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA Z PRZYPRAWAMI

W dużym garnku lub brytfannie, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Seler, cebulę i paprykę podsmażamy przez ok. 3-4 minuty i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy drobno posiekany czosnek i pozostałe przyprawy (poza płatkami chili). Całość smażymy przez chwilę, uważając, aby czosnek się nie przypalił, i cały czas mieszając.

3

PODSMAŻAMY KURCZAKA I KIEŁBASĘ

Na patelnię dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i koncentrat pomidorowy i podsmażamy przez ok. 1 minutę.

4

GOTUJEMY JAMBALAYĘ

Do podsmażonych składników dodajemy bulion drobiowy, pomidory z puszki wraz z sosem i ryż. Całość doprawiamy płatkami chili i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek lub brytfannę pokrywką. Danie gotujemy przez ok. 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu i zmięknie.

5

GOTUJEMY KREWETKI

Kiedy jambalaya będzie ugotowana, dodajemy do niej oczyszczone krewetki i gotujemy je przez ok. 3-4 minuty, aż nabiorą różowego koloru. Następnie całość mieszamy i wyłączamy palnik.

6

PODAJEMY JAMBALAYĘ

Danie podajemy ciepłe, posypane natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3639 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

606,5 kcal

🥑

Tłuszcz

29,9 g

🌾

Węglowodany

42,2 g

🥬

Błonnik

41,3 g

💪

Białko

41,3 g

Podobne przepisy