createyourhealth.pl

Karp po żydowsku • przepis • składniki • przygotowanie

Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
410 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 750 ml
wino białe - 150 ml
cebula - 2 szt.
marchew - 2 szt.
por - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
ziele angielskie - 6 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 4 szt.
liść laurowy - 2 szt.
sól - 1,5 łyżeczki
cukier - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
karp - 1 kg
rodzynki - 100 g
migdały płatki - 80 g
żelatyna - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżka
cytryna - 1,5 szt.
natka pietruszki - 0,5 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KARPIA:
Karpia dokładnie myjemy i ściągamy z niego łuski, odcinamy z niego głowę, płetwy oraz ogon i wyciągamy wnętrzności. Kroimy rybę na dzwonka, a następnie wyciskamy sok z jednej cytryny i delikatnie skrapiamy nim rybę. Przekładamy dzwonka do miski i wkładamy je do lodówki na 15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY BULION:
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Wkładamy ją do rondla. Do rondla wkładamy także płetwy, ogon i głowę ryby. Zalewamy wodą i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól oraz cukier. Ustawiamy na kuchence i gotujemy przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
3.DODAJEMY WINO:
Po upływie 20 minut dodajemy wino do bulionu. Mieszamy i dalej gotujemy przez kolejne 30 minut. Krok ten można pominąć, jeśli przygotowujemy potrawę dla osób niemogących spożywać alkoholu.
4.ODCEDZAMY BULION:
Przelewamy bulion przez sito do drugiego garnka. Warzywa i resztę składników odkładamy na talerz, a bulion ustawiamy z powrotem na kuchence. Garnek myjemy.
5.DODAJEMY DZWONKI DO WYWARU:
Dodajemy dzwonki karpia do bulionu i gotujemy na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Gdy ryba się ugotuje, wyciągamy ją i układamy na półmisku. Odstawiamy rybę do przestudzenia, a potem wkładamy ją do lodówki. Nie wyłączamy wywaru.
6.SPARZAMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Sparzamy ją w wywarze i odkładamy na talerzyk. Wywar odstawiamy do wystygnięcia.
7.KLARUJEMY BULION:
Do miseczki wbijamy białko i ubijamy z niego pianę. Przelewamy pianę do schłodzonego bulionu. Mieszamy i ustawiamy garnek ponownie na kuchence. Gotujemy na małym ogniu, aż bulion się zagotuje.
8.PRZECEDZAMY BULION:
Na sitku układamy gazę, a sito nad garnkiem. Przecedzamy bulion do garnka, aby stał się klarowny.
9.DODAJEMY RODZYNKI I MIGDAŁY:
Do bulionu dodajemy rodzynki i migdały.
10.DODAJEMY ŻELATYNĘ:
Do kubka wlewamy ok. 50 ml wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Czekamy, aż napęcznieje, a następnie wlewamy ją do bulionu. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
11.WYKAŃCZAMY DANIE:
Marchew z talerza kroimy w plastry i układamy ją na półmisku wokół karpia. Układamy wokół ryby równie sparzoną cebulę. Wszystko zalewamy lekko płynną galaretą. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy, aż galareta całkiem stężeje (na 5-6 godzin). Następnie ozdabiamy danie. Połówkę cytryny myjemy i osuszamy, a potem kroimy w cienkie plastry i układamy na rybie. Natkę pietruszki również myjemy, osuszamy i układamy na wierzchu. Pyszna galareta jest gotowa!
Karp po żydowsku

Czas przygotowania

410 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KARPIA

Karpia dokładnie myjemy i ściągamy z niego łuski, odcinamy z niego głowę, płetwy oraz ogon i wyciągamy wnętrzności. Kroimy rybę na dzwonka, a następnie wyciskamy sok z jednej cytryny i delikatnie skrapiamy nim rybę. Przekładamy dzwonka do miski i wkładamy je do lodówki na 15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY BULION

Włoszczyznę myjemy i obieramy. Wkładamy ją do rondla. Do rondla wkładamy także płetwy, ogon i głowę ryby. Zalewamy wodą i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól oraz cukier. Ustawiamy na kuchence i gotujemy przez ok. 20 minut na średnim ogniu.

3

DODAJEMY WINO

Po upływie 20 minut dodajemy wino do bulionu. Mieszamy i dalej gotujemy przez kolejne 30 minut. Krok ten można pominąć, jeśli przygotowujemy potrawę dla osób niemogących spożywać alkoholu.

4

ODCEDZAMY BULION

Przelewamy bulion przez sito do drugiego garnka. Warzywa i resztę składników odkładamy na talerz, a bulion ustawiamy z powrotem na kuchence. Garnek myjemy.

5

DODAJEMY DZWONKI DO WYWARU

Dodajemy dzwonki karpia do bulionu i gotujemy na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Gdy ryba się ugotuje, wyciągamy ją i układamy na półmisku. Odstawiamy rybę do przestudzenia, a potem wkładamy ją do lodówki. Nie wyłączamy wywaru.

6

SPARZAMY CEBULĘ

Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Sparzamy ją w wywarze i odkładamy na talerzyk. Wywar odstawiamy do wystygnięcia.

7

KLARUJEMY BULION

Do miseczki wbijamy białko i ubijamy z niego pianę. Przelewamy pianę do schłodzonego bulionu. Mieszamy i ustawiamy garnek ponownie na kuchence. Gotujemy na małym ogniu, aż bulion się zagotuje.

8

PRZECEDZAMY BULION

Na sitku układamy gazę, a sito nad garnkiem. Przecedzamy bulion do garnka, aby stał się klarowny.

9

DODAJEMY RODZYNKI I MIGDAŁY

Do bulionu dodajemy rodzynki i migdały.

10

DODAJEMY ŻELATYNĘ

Do kubka wlewamy ok. 50 ml wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Czekamy, aż napęcznieje, a następnie wlewamy ją do bulionu. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

11

WYKAŃCZAMY DANIE

Marchew z talerza kroimy w plastry i układamy ją na półmisku wokół karpia. Układamy wokół ryby równie sparzoną cebulę. Wszystko zalewamy lekko płynną galaretą. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy, aż galareta całkiem stężeje (na 5-6 godzin). Następnie ozdabiamy danie. Połówkę cytryny myjemy i osuszamy, a potem kroimy w cienkie plastry i układamy na rybie. Natkę pietruszki również myjemy, osuszamy i układamy na wierzchu. Pyszna galareta jest gotowa!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3183,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

636,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

52,1 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

52,9 g

Podobne przepisy