createyourhealth.pl

Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!

Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową

Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
pistacje - 50 g
ser twaróg półtłusty - 250 g
sól - 1 łyżeczka
szczypior cebuli - 1 szt.
szparagi zielone - 10 szt.
pieprz czarny - 0,75 łyżeczki
ziemniak - 10 szt.
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
miód - 2 łyżeczki
śmietana 18% - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE:
Ugotowane ziemniaki łączymy z żółtkami w misce. Dodajemy pieprz, mąkę i mieszamy do momentu uzyskania purée. Wyrabiamy ciasto.
2.FORMUJEMY I PIECZEMY PLACKI:
Deskę do krojenia oprószamy mąką. Ciasto zbijamy w kulkę i dzielimy na dwie mniejsze. Formujemy na desce w placki o grubości ok. 2 cm.
3.PRZYGOTOWUJEMY POMOĆKĘ:
Odcinamy końcówki szparagów i kroimy łodygi w cienkie plasterki. Dodajemy rozdrobniony widelcem ser twarogowy, pokrojoną w kostkę cebulę dymkę, oliwę, sól, pieprz, pokruszone nożem pistacje i pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili. Mieszamy całość.
4.DEKORUJEMY TALERZE ŚMIETANĄ I MIODEM:
Śmietanę łączymy z miodem i polewamy nią talerze.
5.PODAJEMY PLACKI:
Na śmietanie z miodem układamy placki. Na placki kładziemy pomoćkę.
Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE

Ugotowane ziemniaki łączymy z żółtkami w misce. Dodajemy pieprz, mąkę i mieszamy do momentu uzyskania purée. Wyrabiamy ciasto.

2

FORMUJEMY I PIECZEMY PLACKI

Deskę do krojenia oprószamy mąką. Ciasto zbijamy w kulkę i dzielimy na dwie mniejsze. Formujemy na desce w placki o grubości ok. 2 cm.

3

PRZYGOTOWUJEMY POMOĆKĘ

Odcinamy końcówki szparagów i kroimy łodygi w cienkie plasterki. Dodajemy rozdrobniony widelcem ser twarogowy, pokrojoną w kostkę cebulę dymkę, oliwę, sól, pieprz, pokruszone nożem pistacje i pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili. Mieszamy całość.

4

DEKORUJEMY TALERZE ŚMIETANĄ I MIODEM

Śmietanę łączymy z miodem i polewamy nią talerze.

5

PODAJEMY PLACKI

Na śmietanie z miodem układamy placki. Na placki kładziemy pomoćkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1476,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

738,4 kcal

🥑

Tłuszcz

27,3 g

🌾

Węglowodany

94,7 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

36,7 g

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl