createyourhealth.pl

Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem • przepis • składniki • przygotowanie

Owoce z majonezem? Tak! Spróbuj smażonych w cieście owoców liczi, a przekonasz się jak dobrze się ze sobą komponują.

Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem

Owoce z majonezem? Tak! Spróbuj smażonych w cieście owoców liczi, a przekonasz się jak dobrze się ze sobą komponują.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
majonez - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
olej rzepakowy - 50 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
woda gazowana - 150 ml
mąka pszenna - 150 g
owoce liczi - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DO MISKI:
z żółtkiem stopniowo wlewamy 50 ml oleju, roztrzepując miksturę trzepaczką.
2.NASTĘPNIE STOPNIOWO DODAJEMY:
wodę gazowaną i mąkę (zostawiamy około 20 g mąki do obtoczenia owoców).
3.MIESZAMY CAŁOŚĆ DO:
połączenia składników.
4.CIASTO POWINNO BYĆ:
dość gęste.
5.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej do smażenia do temperatury około 180 stopni.
6.LICZI OBIERAMY ZE:
skórki, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
7.OWOCE OBTACZAMY W:
pozostałej mące, następnie zanurzamy w cieście i ostrożnie wkładamy na rozgrzany olej.
8.SMAŻYMY, AŻ CIASTO:
nabierze złoto-brązowego koloru.
9.USMAŻONE OWOCE ODKŁADAMY:
na ręcznik papierowy.
10.W MAŁEJ MISECZCE:
mieszamy majonez z pieprzem i sokiem z cytryny.
11.SOLIMY DO:
smaku.
12.JAK PODAWAĆ SMAŻONE:
liczi podajemy z majonezowym dipem.
Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DO MISKI

z żółtkiem stopniowo wlewamy 50 ml oleju, roztrzepując miksturę trzepaczką.

2

NASTĘPNIE STOPNIOWO DODAJEMY

wodę gazowaną i mąkę (zostawiamy około 20 g mąki do obtoczenia owoców).

3

MIESZAMY CAŁOŚĆ DO

połączenia składników.

4

CIASTO POWINNO BYĆ

dość gęste.

5

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej do smażenia do temperatury około 180 stopni.

6

LICZI OBIERAMY ZE

skórki, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.

7

OWOCE OBTACZAMY W

pozostałej mące, następnie zanurzamy w cieście i ostrożnie wkładamy na rozgrzany olej.

8

SMAŻYMY, AŻ CIASTO

nabierze złoto-brązowego koloru.

9

USMAŻONE OWOCE ODKŁADAMY

na ręcznik papierowy.

10

W MAŁEJ MISECZCE

mieszamy majonez z pieprzem i sokiem z cytryny.

11

SOLIMY DO

smaku.

12

JAK PODAWAĆ SMAŻONE

liczi podajemy z majonezowym dipem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1400 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

350 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

31 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy