Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ Z POMARAŃCZAMI
Kapustę pekińską czyścimy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy głąb. Połówki kapusty kroimy w poprzek w wąskie paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę ze sparzonych pomarańczy. Oba składniki stopniowo podsmażamy na gorącym oleju, aż kapusta mocno zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
AWOKADO MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, miąższ obieramy. Miksujemy z kwaśną śmietaną i doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem.
SMAŻYMY RYBĘ
Filety z dorsza myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy na gorącym maśle klarowanym przez ok. 3 minuty z każdej strony. Kapustę z pomarańczami doprawiamy do smaku i podajemy z dorszem i guacamole.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2290,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572,6 kcal
Tłuszcz
34,0 g
Węglowodany
19,8 g
Błonnik
48,5 g
Białko
48,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Makaron z łososiem i awokado
Szukasz pomysłu na proste i smaczne danie? Wypróbuj ten przepis! Makaron z rybą i awokado sprawdzi się w każdej sytuacji.

Wegański green bowl
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Faszerowany bakłażan po włosku
Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki.

Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
Pyszny pomysł na wyjątkowy obiad: kruche kotlety jagnięce marynowane w mieszance ziół oraz soku ze świeżej pomarańczy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Komosa ryżowa z warzywami na ciepło
Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!