createyourhealth.pl

Włoski deser „Fragola” • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Włoski deser „Fragola”

Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

biszkopty - 50 g
limonka - 1 szt.
patyczki czekoladowe - 30 g
cukier - 50 g
woda - 900 ml
żelatyna - 1 łyżeczka
herbata zielona, liście - 8 g
cukier puder - 50 g
ser mascarpone - 125 g
truskawka - 230 g
sok z limonki - 10 ml
śmietana 30% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GALARETKA Z ZIELONEJ:
herbaty Żelatynę namaczamy w wodzie.
2.DO 300 ML:
gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki , cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę.
3.DOKŁADNIE MIESZAMY I:
wystudzamy.
4.MUS TRUSKAWKOWY TRUSKAWKI:
miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki).
5.SEREK MASCARPONE ŁĄCZYMY:
z cukrem pudrem i ubitą śmietanką.
6.NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIKSOWANE:
truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.
7.NAKROPKA WSZYSTKO RAZEM:
zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki) Dekoracja Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek.
8.ZALEWAMY JE WYSTUDZONĄ:
galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
9.NA STĘŻONĄ GALARETKĘ:
z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego).
10.NA MUS KŁADZIEMY:
nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus.
11.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na około 30-45 minut.
12.DEKORUJEMY POKROJONYMI TRUSKAWKAMI,:
patyczkami oraz plastrami limonki.
Włoski deser „Fragola”

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GALARETKA Z ZIELONEJ

herbaty Żelatynę namaczamy w wodzie.

2

DO 300 ML

gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki , cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę.

3

DOKŁADNIE MIESZAMY I

wystudzamy.

4

MUS TRUSKAWKOWY TRUSKAWKI

miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki).

5

SEREK MASCARPONE ŁĄCZYMY

z cukrem pudrem i ubitą śmietanką.

6

NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIKSOWANE

truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.

7

NAKROPKA WSZYSTKO RAZEM

zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki) Dekoracja Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek.

8

ZALEWAMY JE WYSTUDZONĄ

galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

9

NA STĘŻONĄ GALARETKĘ

z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego).

10

NA MUS KŁADZIEMY

nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus.

11

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

na około 30-45 minut.

12

DEKORUJEMY POKROJONYMI TRUSKAWKAMI,

patyczkami oraz plastrami limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2048,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

512,2 kcal

🥑

Tłuszcz

30,9 g

🌾

Węglowodany

56,1 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy