Francuskie kawy: niespodziewane połączenia smaków znad Sekwany!

Francuskie kawy: niespodziewane połączenia smaków znad Sekwany!
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska16.02.2024 | 5 min.

Francuzi są zdeklarowanymi fanami aromatycznej kawy, którą piją niemal przy każdej okazji. Ich ulubione kawy mają odmienne od znanych nam nazwy i często zaskakują dodatkami, takimi jak cynamon, czekolada czy alkohol. Francuska kawa bywa też określana w zabawny sposób, na przykład mianem "soku ze skarpetki", jeśli jest kiepskiej jakości. W artykule przybliżamy francuskie nazewnictwo i przepisy na popularne rodzaje kaw spożywanych nad Sekwaną. Dowiecie się, jak przygotować aromatyczną kawę z nutą alkoholu, na przykład szampańską kawę z wiśniowym sokiem.

Francuzi fani aromatycznej kawy

Francuzi słyną z zamiłowania do dobrej kawy. Sięgają po nią niemal przy każdej nadarzającej się okazji – rano po przebudzeniu, w czasie lunchu, po obiedzie czy przed wyjściem z pracy. Musi to być jednak napój przyrządzony ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy, które zapewniają aromatyczny smak.

Najlepszą kawę uzyskuje się z ziaren uprawianych na wyspie Reunion. Mają one wiele nut smakowych i wcale nie przypominają tzw. „soku ze skarpetki”, czyli określenia kiepskiej jakości kawy używanego we Francji.

Wyszukane gatunki ziaren kawy

Francuzi nie znoszą taniej, słabej kawy zwanej „lurą”. Znane są z tego, że lubią pić wyselekcjonowane gatunki ziaren kawy o wyjątkowych walorach smakowych i aromatycznych.

Najczęściej wybierają ziarna kawy uprawiane w Ameryce Środkowej i Południowej, które charakteryzują się pełnią smaku, nuty karmelowe lub czekoladowe. Rzadziej decydują się na ziarna z Afryki, które mają bardziej kwaskowaty posmak.

Różnice w nazewnictwie kaw we Francji

We Francji prawie wszystkie rodzaje kaw mają swoje nazwy, które często różnią się od tych stosowanych w innych krajach.

Nie znajdziecie tam po prostu espresso czy americano. W menu kawiarni na pewno natraficie za to na:

  • Café au lait – odpowiednik café latte
  • Expresso – zapisywane przez x, a nie przez s
  • Café crème – kawa z mlekiem
  • Café noir - espresso z wodą

Francuzi lubią też swoje narodowe wariacje, np. café glace, czyli kawę z mlekiem, lodami i lodem.

Zabawne nazewnictwo kaw

Czasem Francuzi używają także zabawnych określeń kawy. Kiepską jakościowo kawę nazywają „sokiem ze skarpetki”. Świetną jakościowo kawę określają z kolei mianem „nektaru bogów”.

Kawa z alkoholem - szampańska i z winiakiem

Francuzi uwielbiają łączyć wyszukane gatunki kawy z alkoholem. Najpopularniejsze połączenia to szampańska kawa oraz kawa z winiakiem.

Aby przygotować szampańską kawę, najpierw do wysokiej szklanki wkłada się lód. Następnie nalewa się szampana i soku wiśniowego. Na sam koniec dodaje się osłodzoną, czarną kawę oraz kwaśną śmietanę.

Składnik Ilość
szampan 100 ml
sok wiśniowy 50 ml
kawa 30 ml
śmietana 18% 20 ml

Kawa z winiakiem przygotowywana jest w nieco inny sposób. Najpierw miesza się sproszkowaną kawę ze szczyptą soli. Gorącym napojem zalewa się winiak w filiżance, a na koniec dosładza cukrem.

Kawa z dodatkami - cynamon i czekolada

Francuskie kawy: niespodziewane połączenia smaków znad Sekwany!

Oprócz alkoholu, Francuzi chętnie wzbogacają kawę innymi dodatkami smakowymi. Bardzo popularne są zwłaszcza połączenia kawy z cynamonem, gorzką czekoladą lub prażonymi ziarnami kawy.

Kawa z tymi dodatkami najczęściej podawana jest w postaci café au lait, czyli odpowiednika kawy z mlekiem. Podaje się ją w wysokiej szklance, szerokiej filiżance lub małej miseczce.

Dzięki aromatowi cynamonu, czekolady czy prażonej kawy, café au lait nabiera wyjątkowego, wielowymiarowego smaku. Jest nie tylko smaczna, ale i aromatyczna, a przez to bardzo lubiana przez Francuzów.

Nawet z pozoru zwykła, czarna kawa potrafi zaskoczyć, jeśli wzbogaci się ją o dodatki podkreślające smak i zapach. W ten sposób zyskuje nowy wymiar – mówi Jean Dupont, francuski barista.

Zabawne określenia kiepskiej kawy we Francji

Francuzi mają specyficzne poczucie humoru i często żartują z kiepskiej jakości kawy. Określają ją na przykład mianem „kopyt”, „nalewek z kaloszy” lub wspomnianego już „soku ze skarpetki”.

Złej jakości kawę potrafią też zwać „krzakową lurą” lub „tandetnymi fusami”. Używają zdrobnień, jak „kafejka” albo „kaweczka”, co brzmi trochę pogardliwie.

Te zabawne, choć czasem dosadne określenia świadczą o tym, że Francuzi naprawdę kochają kawę i są w tym temacie prawdziwymi znawcami. Nie dadzą się łatwo oszukać i z chęcią wytkną każdą próbę podania im gorszego gatunku ziaren.

Kawa ujawnia osobowość i przyspiesza metabolizm

Okazuje się, że to jaką kawę pijemy, wiele mówi o naszej osobowości. Na przykład osoby wybierające czarną kawę bez dodatków uchodzą za praktyczne i niezależne.

Z kolei miłośnicy kawy z mlekiem to romantycy, którzy lubią otaczać się ludźmi. Fani kawy z czekoladą, karmelem i innymi dodatkami są owładnięci pasją i poszukują przygód.

Co ciekawe, regularne picie kawy może także pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Udowodniono bowiem, że przyspiesza metabolizm i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej, napary z kawy zmniejszają ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów.

Podsumowanie

Francuzi to prawdziwi fani aromatycznej kawy, którą piją niemal non stop. Ich ulubione francuskie kawy często mają zaskakujące nazwy i dodatki - alkohol, cynamon czy czekoladę. Artykuł przybliża też zabawne określenia kiepskiej jakości kawy używane nad Sekwaną. Wiele osób nie wie też, że to jaką kawę pijemy, ujawnia naszą osobowość, a regularne picie tego napoju przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć.

Francuskie kawy kryją w sobie wiele niespodzianek. Ich smaki i aromaty potrafią zaskoczyć, podobnie jak egzotyczne połączenia z alkoholem, śmietaną, cynamonem czy gorzką czekoladą. Jedno jest pewne - kawa pita nad Sekwaną to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów każdego smakosza.

Najczęściej zadawane pytania

Francuzi piją przede wszystkim kawę przygotowaną ze starannie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej. Najczęściej sięgają po espresso, ale pod tą samą nazwą kryją się inne rodzaje kaw niż w Polsce, np. café au lait czy café noir.

Francuzi bardzo chętnie wzbogacają kawę o dodatki smakowe i aromatyczne. Bardzo popularne jest dodawanie do kawy alkoholu, np. szampana lub winiaku. Poza tym dodają cynamon, czekoladę, lód, śmietanę czy ziarna prażonej kawy.

Kiepską jakościowo kawę Francuzi potrafią rozśmieszająco określać, na przykład mianem "soku ze skarpetki", "błota" czy "tandetnych fusów". Używają też zdrobnień typu "kafejka", co brzmi lekceważąco.

Okazuje się, że wybór określonego rodzaju kawy wiele mówi o naszej osobowości. Na przykład miłośnicy kawy z mlekiem to romantycy i towarzyscy ludzie, a fani kawy z dodatkami smakowymi kierują się pasją i poszukują przygód.

Regularne spożywanie kawy korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ przyspiesza metabolizm, ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów i zmniejsza ryzyko chorób serca oraz nowotworów.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Wiosenny detoks umysłu
  2. Smerfowy koktajl na odchudzanie: skuteczny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów
  3. Proste i złożone węglowodany - jaka jest różnica i dlaczego ma znaczenie?
  4. Kwas oleinowy - Naturalny emulgator. Poznaj zastosowanie i właściwości
  5. Dieta makrobiotyczna - jak działa i czym jest ta modna dieta roślinna?
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska

Witajcie, jestem pasjonatką zdrowego stylu życia! Na blogu odkryjecie tajniki harmonii między ciałem a duszą. Dzielę się niekonwencjonalnymi ćwiczeniami, smacznymi przepisami i sposobami na zrozumienie swojego organizmu. Razem przekształcamy życie w pełnię sił i energii!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 5.00 Liczba głosów: 1

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły