Francuzi są zdeklarowanymi fanami aromatycznej kawy, którą piją niemal przy każdej okazji. Ich ulubione kawy mają odmienne od znanych nam nazwy i często zaskakują dodatkami, takimi jak cynamon, czekolada czy alkohol. Francuska kawa bywa też określana w zabawny sposób, na przykład mianem "soku ze skarpetki", jeśli jest kiepskiej jakości. W artykule przybliżamy francuskie nazewnictwo i przepisy na popularne rodzaje kaw spożywanych nad Sekwaną. Dowiecie się, jak przygotować aromatyczną kawę z nutą alkoholu, na przykład szampańską kawę z wiśniowym sokiem.
Francuzi fani aromatycznej kawy
Francuzi słyną z zamiłowania do dobrej kawy. Sięgają po nią niemal przy każdej nadarzającej się okazji – rano po przebudzeniu, w czasie lunchu, po obiedzie czy przed wyjściem z pracy. Musi to być jednak napój przyrządzony ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy, które zapewniają aromatyczny smak.
Najlepszą kawę uzyskuje się z ziaren uprawianych na wyspie Reunion. Mają one wiele nut smakowych i wcale nie przypominają tzw. „soku ze skarpetki”, czyli określenia kiepskiej jakości kawy używanego we Francji.
Wyszukane gatunki ziaren kawy
Francuzi nie znoszą taniej, słabej kawy zwanej „lurą”. Znane są z tego, że lubią pić wyselekcjonowane gatunki ziaren kawy o wyjątkowych walorach smakowych i aromatycznych.
Najczęściej wybierają ziarna kawy uprawiane w Ameryce Środkowej i Południowej, które charakteryzują się pełnią smaku, nuty karmelowe lub czekoladowe. Rzadziej decydują się na ziarna z Afryki, które mają bardziej kwaskowaty posmak.
Różnice w nazewnictwie kaw we Francji
We Francji prawie wszystkie rodzaje kaw mają swoje nazwy, które często różnią się od tych stosowanych w innych krajach.
Nie znajdziecie tam po prostu espresso czy americano. W menu kawiarni na pewno natraficie za to na:
- Café au lait – odpowiednik café latte
- Expresso – zapisywane przez x, a nie przez s
- Café crème – kawa z mlekiem
- Café noir - espresso z wodą
Francuzi lubią też swoje narodowe wariacje, np. café glace, czyli kawę z mlekiem, lodami i lodem.
Zabawne nazewnictwo kaw
Czasem Francuzi używają także zabawnych określeń kawy. Kiepską jakościowo kawę nazywają „sokiem ze skarpetki”. Świetną jakościowo kawę określają z kolei mianem „nektaru bogów”.
Kawa z alkoholem - szampańska i z winiakiem
Francuzi uwielbiają łączyć wyszukane gatunki kawy z alkoholem. Najpopularniejsze połączenia to szampańska kawa oraz kawa z winiakiem.
Aby przygotować szampańską kawę, najpierw do wysokiej szklanki wkłada się lód. Następnie nalewa się szampana i soku wiśniowego. Na sam koniec dodaje się osłodzoną, czarną kawę oraz kwaśną śmietanę.
Składnik | Ilość |
szampan | 100 ml |
sok wiśniowy | 50 ml |
kawa | 30 ml |
śmietana 18% | 20 ml |
Kawa z winiakiem przygotowywana jest w nieco inny sposób. Najpierw miesza się sproszkowaną kawę ze szczyptą soli. Gorącym napojem zalewa się winiak w filiżance, a na koniec dosładza cukrem.
Kawa z dodatkami - cynamon i czekolada
Oprócz alkoholu, Francuzi chętnie wzbogacają kawę innymi dodatkami smakowymi. Bardzo popularne są zwłaszcza połączenia kawy z cynamonem, gorzką czekoladą lub prażonymi ziarnami kawy.
Kawa z tymi dodatkami najczęściej podawana jest w postaci café au lait, czyli odpowiednika kawy z mlekiem. Podaje się ją w wysokiej szklance, szerokiej filiżance lub małej miseczce.
Dzięki aromatowi cynamonu, czekolady czy prażonej kawy, café au lait nabiera wyjątkowego, wielowymiarowego smaku. Jest nie tylko smaczna, ale i aromatyczna, a przez to bardzo lubiana przez Francuzów.
Nawet z pozoru zwykła, czarna kawa potrafi zaskoczyć, jeśli wzbogaci się ją o dodatki podkreślające smak i zapach. W ten sposób zyskuje nowy wymiar – mówi Jean Dupont, francuski barista.
Zabawne określenia kiepskiej kawy we Francji
Francuzi mają specyficzne poczucie humoru i często żartują z kiepskiej jakości kawy. Określają ją na przykład mianem „kopyt”, „nalewek z kaloszy” lub wspomnianego już „soku ze skarpetki”.
Złej jakości kawę potrafią też zwać „krzakową lurą” lub „tandetnymi fusami”. Używają zdrobnień, jak „kafejka” albo „kaweczka”, co brzmi trochę pogardliwie.
Te zabawne, choć czasem dosadne określenia świadczą o tym, że Francuzi naprawdę kochają kawę i są w tym temacie prawdziwymi znawcami. Nie dadzą się łatwo oszukać i z chęcią wytkną każdą próbę podania im gorszego gatunku ziaren.
Kawa ujawnia osobowość i przyspiesza metabolizm
Okazuje się, że to jaką kawę pijemy, wiele mówi o naszej osobowości. Na przykład osoby wybierające czarną kawę bez dodatków uchodzą za praktyczne i niezależne.
Z kolei miłośnicy kawy z mlekiem to romantycy, którzy lubią otaczać się ludźmi. Fani kawy z czekoladą, karmelem i innymi dodatkami są owładnięci pasją i poszukują przygód.
Co ciekawe, regularne picie kawy może także pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Udowodniono bowiem, że przyspiesza metabolizm i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej, napary z kawy zmniejszają ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów.
Podsumowanie
Francuzi to prawdziwi fani aromatycznej kawy, którą piją niemal non stop. Ich ulubione francuskie kawy często mają zaskakujące nazwy i dodatki - alkohol, cynamon czy czekoladę. Artykuł przybliża też zabawne określenia kiepskiej jakości kawy używane nad Sekwaną. Wiele osób nie wie też, że to jaką kawę pijemy, ujawnia naszą osobowość, a regularne picie tego napoju przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć.
Francuskie kawy kryją w sobie wiele niespodzianek. Ich smaki i aromaty potrafią zaskoczyć, podobnie jak egzotyczne połączenia z alkoholem, śmietaną, cynamonem czy gorzką czekoladą. Jedno jest pewne - kawa pita nad Sekwaną to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów każdego smakosza.