Pomidory i szpinak to idealny duet warzywny, który nie tylko doskonale smakuje, ale także obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. W pomidorach znajdziemy cenne przeciwutleniacze, witaminę C, likopen, potas, które działają kardioprotekcyjnie. Z kolei w szpinaku jest sporo magnezu i potasu, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dlatego regularne łączenie tych dwóch warzyw w codziennej diecie to doskonały sposób na poprawę zdrowia serca, obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz utrzymanie prawidłowego poziom cukru we krwi.
Pomidory i szpinak obniżają ciśnienie krwi
Pomidory i szpinak to dwa warzywa, które powinny znaleźć się w diecie każdej osoby zmagającej się z podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi lub po prostu dbającej o zdrowie serca. W pomidorach i szpinaku znajdują się składniki rozszerzające naczynia krwionośne, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi. Co więcej, oba te warzywa działają ochronnie na serce.
Szpinak dostarcza organizmowi dużo magnezu i potasu, które rozluźniają i rozszerzają naczynia krwionośne, umożliwiając swobodny przepływ krwi. To z kolei obniża wysokie ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko udaru mózgu, wylewu czy zawału serca. Szpinak chroni również przed miażdżycą naczyń.
Pomidory także są doskonałym źródłem potasu, który wspomaga regulację ciśnienia krwi i ochrania układ krążenia. Ponadto w pomidorach jest mnóstwo likopenu – silnego przeciwutleniacza i antyrakowego związku; witamina C, flawonoidy oraz czerwony barwnik - betakaroten. Te składniki neutralizują wolne rodniki, zmniejszają stan zapalny i chronią komórki serca.
Pomidory obniżają też zły cholesterol
Pomidory nie tylko skutecznie obniżają wysokie ciśnienie krwi, ale także poziom "złego" cholesterolu LDL. Zawarty w nich likopen przyspiesza metabolizm lipidów, dzięki czemu pomidory chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego wywołanymi miażdżycą.
Regularne jedzenie pomidorów i szpinaku – najlepiej codziennie – to jeden z najskuteczniejszych sposobów na utrzymanie prawidłowej pracy serca, obniżenie podwyższonego ciśnienia krwi i poziomu "złego" cholesterolu.
Jak łączyć pomidory ze szpinakiem by zbić cukier
Aby zmniejszyć poziom glukozy i utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, pomidory ze szpinakiem to idealna para warzywna. Oba te warzywa mają udowodnione działanie hipoglikemiczne, czyli obniżające stężenie glukozy we krwi po posiłku.
W pomidorach, podobnie jak we wszystkich warzywach o intensywnym, czerwonym zabarwieniu, znajdziemy sporo likopenu – składnika, który obniża poziom glukozy. W szpinaku natomiast występują chlorofil, magnez, kwas foliowy i chrom, które również regulują poziom cukru we krwi.
Składniki | Działanie |
Likopen w pomidorach | obniża poziom glukozy |
Chlorofil w szpinaku | reguluje poziom cukru we krwi |
Magnez w szpinaku | wpływa na metabolizm glukozy |
Zarówno pomidory, jak i szpinak są niskokaloryczne, dlatego można je jeść bez ograniczeń. Dużą zaletą tych warzyw w diecie cukrzyka jest również to, że dostarczają organizmowi niewielką ilość węglowodanów prostych i wolno przyswajalnych. Nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi.
Czytaj więcej: Ghee - niezastąpione masło klarowne. Poznaj jego właściwości i zastosowanie w kuchni
Sałatki ze szpinakiem i pomidorami redukują glukozę
Sałatki przygotowywane na bazie surowych warzyw zawierają cenne dla zdrowia składniki odżywcze i mikroelementy. Jednocześnie są lekkostrawne i kalorycznie. Idealną propozycją dla osób dbających o poziom cukru we krwi są sałatki ze szpinaku i pomidorów.
Zawarte w szpinaku i pomidorach przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy i uszczelniają naczynia krwionośne. Ponadto składniki te poprawiają wydzielanie i wychwytywanie insuliny.
Dzięki temu, szpinak i pomidory redukują poziom glukozy we krwi i zapobiegają gwałtownym skokom poziomu cukru po posiłku. Sałatki z ich dodatkiem pomagają więc utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Przykładowe sałatki ze szpinakiem i pomidorem:
- Sałatka ze szpinakiem, pomidorami koktajlowymi i serem feta
- Sałatka z pomidorami, rukolą, szpinakiem i orzechami
- Kurczak z pieca z pomidorami cherry i szpinakiem
W każdej z powyższych propozycji znajdziemy szpinak i pomidory. Ten warzywny zestaw pomaga regulować poziom cukru we krwi, dodatkowo sałatki są niskokaloryczne i obniżają apetyt.
Zupy krem z pomidorów i szpinaku na nadciśnienie
Zupy krem to nie tylko rozgrzewający, zdrowy i pożywny posiłek. Okazuje się, że zależnie od doboru składników mogą również obniżać ciśnienie krwi i regulować poziom cukru!
Zupy krem na bazie szpinaku i pomidorów są doskonałym rozwiązaniem dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz cukrzycą. Zawarty w szpinaku potas, magnez i chlorofil obniżają ciśnienie krwi i redukują poziom glukozy. Pomidory dostarczają likopenu, witaminy C i potasu, które chronią układ sercowonaczyniowy i regulują poziom cukru.
Zalecam jeść zupy krem warzywne minimum 2-3 razy w tygodniu. Szpinak i pomidory połączone w kremowej zupie to skuteczna profilaktyka zawału, udaru i cukrzycy.
Zupy krem z dodatkiem tych warzyw pomogą zadbać o zdrowie serca, obniżyć podwyższone ciśnienie krwi oraz regulować poziom glukozy.
Koktajle warzywne z pomidorów i szpinaku dla serca
Koktajle warzywne zawierają kluczowe składniki chroniące organizm i wspierające zdrowie serca – przeciwutleniacze, witaminy, makro i mikroelementy. Dlatego napoje przygotowane na bazie świeżych warzyw zaleca się szczególnie osobom dbającym o układ sercowy.
Koktajle z szpinaku i pomidorów dostarczą sercu cennych związków: potasu, magnezu, witaminy C, likopenu. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, pomagających walczyć z wolnymi rodnikami i chroniących serce przed stresem oksydacyjnym.
Ponadto koktajle warzywne harmonizują pracę układu krążenia, wspierają lepsze dotlenienie organizmu i regulowanie ciśnienia tętniczego krwi. Korzystnie wpływają również na poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Surówki z pomidorów, szpinaku chronią przed cukrzycą
Jeśli chcesz zapobiec rozwojowi cukrzycy, regularnie spożywaj surowe warzywa w postaci sałatek i surówek. Dobierz do nich pomidory i szpinak, czyli warzywa działające przeciwzapalnie, obniżające poziom cukru we krwi i chroniące przed insulinoopornością.
Szpinak i pomidory wzmacniają trzustkę i funkcję komórek beta – tych, które produkują insulinę. Jeśli te komórki ulegną uszkodzeniu, rozwija się cukrzyca typu 2. Regularne jedzenie tych warzyw zapobiega temu i chroni przed tą chorobą.
Surówki czy sałatki ze szpinaku i pomidorów dodatkowo dostarczają wielu mikroelementów i regulują trawienie. Dlatego warto jeść je niemal codziennie, szczególnie jako element diety obniżającej ciśnienie i poziom cukru.
Podsumowanie
Pomidory i szpinak to idealny duet w diecie osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym i wysokim poziomem cukru we krwi. Oba warzywa działają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy: rozszerzają naczynia, poprawiają krążenie i chronią przed miażdżycą. Mają również udowodnione działanie hipoglikemiczne - obniżają poziom glukozy po posiłku.
Aby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości pomidorów i szpinaku, warto łączyć je w różnych daniach: sałatkach, surówkach, zupach czy koktajlach. Szczególnie kremowa zupa i świeży napój na bazie tych składników skutecznie wspierają serce i regulują poziom cukru. Codzienne spożywanie tego warzywnego duetu to najlepsza inwestycja w zdrowie!
Podsumowując, regularne jedzenie pomidorów i szpinaku zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, udaru i zawału serca. Chroni również przed cukrzycą, gdyż wzmacnia produkcję insuliny i uwrażliwia na nią komórki. Dlatego osoby z podwyższonym ciśnieniem i poziomem cukru powinny włączać te warzywa do codziennej diety.
Łączenie pomidorów ze szpinakiem to jedna z najskuteczniejszych i najsmaczniejszych metod walki z nadciśnieniem i podwyższoną glukozą we krwi. Warto więc jeść je jak najczęściej! Trudno o lepszą parę warzywną dbającą o serce i krążenie.