Kiszone przysmaki barszcz czerwony i kiszone ogórki

 Kiszone przysmaki barszcz czerwony i kiszone ogórki
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska20 września 2023 | 6 min

Kiszony barszcz czerwony to tradycyjna polska zupa, która cieszy się niesłabnącą popularnością. Jej charakterystyczny czerwony kolor i lekko kwaskowaty smak sprawiają, że jest rozpoznawalna na całym świecie. Co więcej, kiszony barszcz czerwony ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie i urodę. Warto nauczyć się go samodzielnie przyrządzać w domu.

Kiszony barszcz - przepis na domowy specjał

Barszcz kiszony przygotowuje się z buraków, marchwi, cebuli, przypraw korzennych oraz kwaskowych dodatków, takich jak kapusta kiszona czy ogórki kiszone. Można go zrobić na bazie wywaru z wędzonych żeberek lub boczku. Kluczowe jest, aby składniki mocno się zakwasiły, dzięki czemu barszcz nabierze niepowtarzalnego, charakterystycznego smaku.

Oto przepis na tradycyjny domowy barszcz kiszony dla 4-5 osób:

  • 1 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 łyżka cukru
  • Sól
  • 500 ml wywaru z wędzonych żeberek lub boczku
  • 1 szklanka kwaszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów (opcjonalnie)

Jak zrobić smaczny domowy kiszony barszcz czerwony?

Przygotowanie kiszonego barszczu czerwonego w domu jest bardzo proste. Oto krok po kroku:

  1. Buraki, marchew i cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. Warzywa zalać zimną wodą i gotować do miękkości przez ok. 30 minut.
  3. Dodać przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz) i gotować jeszcze 15 minut.
  4. Wywar przelać przez sito, a warzywa zmiksować na gładki kisiel.
  5. Do wywaru dodać ocet, cukier i sól. Wymieszać i ostudzić.
  6. Dodać kiszoną kapustę, grzyby i kisiel z buraków. Gotować 10 minut.
  7. Barszcz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

Przepis na kiszone buraki do barszczu czerwonego

Bardzo smacznym i zdrowszym rozwiązaniem jest samodzielne kiszenie buraków, które później wykorzystamy do przygotowania barszczu kiszonego. Oto jak to zrobić:

  1. Buraki umyć, obrać i pokroić w dowolny sposób.
  2. Ułożyć warstwami w słoju, posypując solą i przyprawami (majeranek, liść laurowy, ziele angielskie).
  3. Zalać zalewą octową (ocet 10% z wodą w proporcji 1:1).
  4. Słoik zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie.
  5. Po tym czasie buraki są gotowe do wykorzystania w barszczu.

Jakie właściwości zdrowotne ma kiszony barszcz czerwony?

 Kiszone przysmaki barszcz czerwony i kiszone ogórki

Barszcz czerwony kiszony ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Zawdzięcza to przede wszystkim dużej ilości witamin i mikroelementów:

  • Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność.
  • Zawiera sporo magnezu i potasu, które regulują ciśnienie krwi.
  • Dostarcza żelaza, zapobiegającego anemii.
  • Zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki.
  • Stymuluje trawienie i oczyszcza organizm z toksyn.

Systematyczne spożywanie barszczu kiszonego pozytywnie wpływa więc na odporność, kondycję serca, układ nerwowy i trawienny. Może też pomóc w walce z celulitem i spowolnić procesy starzenia się skóry.

Kiszone ogórki - jak samodzielnie przygotować w domu?

Kolejnym obowiązkowym składnikiem tradycyjnego kiszonego barszczu czerwonego są kiszone ogórki. Można je kupić w sklepie, ale o wiele smaczniejsze i zdrowsze będą ogórki kiszone domowym sposobem. Jak to zrobić?

  1. Ogórki umyć i osuszyć, można obrać ze skórki.
  2. Na dno słoja położyć kawałki cebuli, chrzanu, czosnku, liście laurowe.
  3. Układać ogórki warstwami, przekładając przyprawami.
  4. Zalać całość zalewą (woda, sól, cukier).
  5. Słoik zamknąć i odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce.

Dzięki temu otrzymamy aromatyczne, chrupiące kiszone ogórki, które świetnie komponują się z barszczem.

Jak długo można przechowywać kiszone ogórki?

Samodzielnie kiszone ogórki, przechowywane w słoikach w chłodnym i ciemnym miejscu, zachowują świeżość nawet przez rok. Im dłużej są kiszone, tym nabierają intensywniejszego, bardziej wyrazistego smaku.

Najlepiej jednak zjeść je w ciągu miesiąca od otwarcia słoika. Po otwarciu należy trzymać je w lodówce i spożyć w ciągu tygodnia.

Przepis na kiszoną kapustę - podstawowy składnik barszczu

Kolejnym niezbędnym elementem domowego barszczu kiszonego jest kwaszona kapusta. Dzięki niej barszcz nabiera orzeźwiającego, kwaskowatego smaku. Jak ją przygotować?

  1. Kapustę poszatkować lub pokroić w paski.
  2. Dodać sól (ok. 3% masy kapusty) i odstawić na ok. 1 godzinę.
  3. Następnie ugniatać rękami, aż puści sok.
  4. Ułożyć warstwami w słoju, przekładając majerankiem i koprem.
  5. Docisnąć, by wycisnąć powietrze. Zamknąć słoik i odstawić na ok. 6 tygodni.

Tak przygotowana kapusta kiszona będzie idealnym dodatkiem do naszego domowego barszczu, nadając mu wyjątkowy, charakterystyczny smak.

Kiszony barszcz czerwony a odchudzanie - czy może pomóc?

Barszcz czerwony kiszony, mimo że jest kaloryczny, może okazać się pomocny w diecie odchudzającej. Zawiera bowiem sporo błonnika, który długo daje uczucie sytości. Dostarcza też cennych witamin i minerałów przy stosunkowo niskiej kaloryczności. Co więcej, przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn.

Aby jednak barszcz kiszony był skutecznym sprzymierzeńcem odchudzania, należy stosować go z umiarem. Nie może zastępować zbilansowanych posiłków ani być jedynym elementem diety. Spożywany regularnie w rozsądnych ilościach może jednak wspomóc walkę z nadwagą.

Podsumowanie

Kiszony barszcz czerwony to niezwykle smaczna i zdrowa potrawa o długiej tradycji w polskiej kuchni. Warto samodzielnie przyrządzać go w domu, ponieważ wtedy mamy pewność co do jego składu i jakości. Przestrzegając przepisu i wykorzystując domowe przetwory, otrzymamy aromatyczny i pełnowartościowy barszcz. Systematyczne spożywanie niewielkich ilości tej zupy z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Najczęstsze pytania

Najlepsze do kiszonego barszczu są buraki ćwikłowe, które mają intensywny, głęboki smak. Można jednak użyć zwykłe buraki pastewne.

Buraki do barszczu gotujemy ok. 30 minut, do momentu aż będą miękkie. Nie powinny się jednak rozgotować.

Jeśli barszcz wyszedł za rzadki, można go zagęścić zawiesiną z mąki i wody lub dodać zmiksowane buraki.

Gotowy barszcz kiszony można przechowywać w lodówce do 5 dni. Po tym czasie traci aromat i wartości odżywcze.

Tak, barszcz kiszony możemy spokojnie zamrozić w porcjach i rozmrażać w razie potrzeby. Należy go wlać do pojemników i szczelnie zamknąć.

5 Podobnych Artykułów

  1. Wiosenny detoks umysłu
  2. Kefir: Korzyści zdrowotne i różnorodne zastosowania kefiru
  3. Pilates dla początkujących - Najlepsze ćwiczenia do wypróbowania
  4. Nie uwierzysz, co się wydarzyło na paryskiej scenie MMA
  5. Jak złuszczyć imbir szybko i łatwo? Odkryj ten niezawodny trik.
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Amalia Wasilewska
Amalia Wasilewska

Witajcie, jestem pasjonatką zdrowego stylu życia! Na blogu odkryjecie tajniki harmonii między ciałem a duszą. Dzielę się niekonwencjonalnymi ćwiczeniami, smacznymi przepisami i sposobami na zrozumienie swojego organizmu. Razem przekształcamy życie w pełnię sił i energii!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły