Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie
Świeże owoce, delikatne ciasto i gęsty sos z czekolady – pyszny pomysł na kolorowe, małe co nieco. Dzieci to uwielbiają!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO MIKSUJEMY WSZYSTKIE
składniki, z wyjątkiem kakao.
CIASTO DZIELIMY NA
dwie równe części, do jednej części dodajemy kakao, ponownie miksujemy.
ODSTAWIAMY NA 30
minut.
NA ŚREDNIO ROZGRZANEJ
patelni teflonowej wylewamy wzorek z białego ciasta (można zacząć od ciemnego), chwilę smażymy.
ZALEWAMY CIEMNYM CIASTEM
i smażymy z obu stron (nie przypiekamy, naleśniki będą jeszcze grillowane).
SOS CZEKOLADOWY DO
gotującego się mleka dodajemy połamaną czekoladę.
MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO
rozpuszczenia czekolady.
SOS ODSTAWIAMY DO
przestygnięcia.
NA ŚRODEK KAŻDEGO
z naleśników nakładamy świeże borówki, następnie za pomocą surowego ciasta sklejamy końcówki naleśników.
NALEŚNIKI UKŁADAMY NA
grillu miejscem sklejenia do dołu.
GRILLUJEMY KILKA
minut.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sos czekoladowy, kilka borówek, obrane kiwi pokrojone w plasterki, dekorujemy listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2033 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
203,3 kcal
Tłuszcz
9,8 g
Węglowodany
23,6 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!

Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.

Domowa kostka rosołowa
W pełni naturalna i domowa kostka rosołowa to podstawa idealnej zupy. Przygotuj ją według przepisu Kingi, z najlepszych warzyw i świeżych ziół!

Indyk w sosie czekoladowym
Nietypowy przepis Okrasy na indyka w sosie czekoladowym – koniecznie przygotuj to danie!