createyourhealth.pl

Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.

Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu

Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb razowy - 60 g
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 80 g
sól - 1 szczypta
bób - 500 g
cebula czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
pomidorki koktajlowe - 200 g
limonka - 0,5 szt.
sok z limonki - 10 ml
szczypior cebuli - 48 g
mięta świeża - 12,5 g
tofu, wędzone - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CHLEBOWY CHRUST:
Chleb pokrojony w drobną kostkę (bez skórek) smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się przypiecze. Doprawiamy solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy, by chleb zarumienił się z każdej strony.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Ugotowany bób (ze skórką, bez lub mieszany) przekładamy do dużej miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, drobno posiekaną miętę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodajemy skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy tofu pokrojone w dużą kostkę.
Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CHLEBOWY CHRUST

Chleb pokrojony w drobną kostkę (bez skórek) smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się przypiecze. Doprawiamy solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy, by chleb zarumienił się z każdej strony.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Ugotowany bób (ze skórką, bez lub mieszany) przekładamy do dużej miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, drobno posiekaną miętę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodajemy skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy tofu pokrojone w dużą kostkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2810,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

702,7 kcal

🥑

Tłuszcz

18,6 g

🌾

Węglowodany

94,5 g

🥬

Błonnik

45,8 g

💪

Białko

45,8 g

Podobne przepisy