createyourhealth.pl

Sernik z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!

Sernik z wiśniami

Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

żółtka jaj - 5 szt.
śmietana 18% - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
wiśnia - 800 g
jajko - 3 szt.
cukier wanilinowy - 2 paczki
masło - 100 g
mąka pszenna - 15 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
białko jaja kurzego - 5 szt.
cukier puder - 5 g
cukier - 150 g
sok z cytryny - 25 ml

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO MĄKĘ MIESZAMY:
z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
2.MASŁO KROIMY W:
kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
3.DELIKATNIE WYRABIAMY, STOPNIOWO:
dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę.
4.CAŁOŚĆ WYRABIAMY NA:
jednolitą masę.
5.GOTOWE CIASTO DZIELIMY:
na dwie części (2/5 i 3/5).
6.WIĘKSZĄ CZĘŚĆ WSTAWIAMY:
do lodówki na mniej więcej godzinę.
7.Z MNIEJSZEJ FORMUJEMY:
wałek i wstawiamy do zamrażarki.
8.SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY:
na grubość 6-7 mm i wkładamy do prostokątnej formy (23 x 34 cm).
9.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut (obserwujemy ciasto, ma być delikatnie złote).
10.UPIECZONY SPÓD:
wystudzamy.
11.MASA SERNIKOWA MASŁO:
rozpuszczamy i studzimy, aby w momencie użycia nie było gorące.
12.JAJKA UBIJAMY Z:
cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i sok z cytryny.
13.TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ:
wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód.
14.WIŚNIE DOBRZE ODSĄCZAMY:
z kompotu i równomiernie rozkładamy na masie serowej.
15.PIANA Z BIAŁEK:
Ubijamy pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny, następnie pianę rozkładamy na masie serowej i dodajemy wiśnie.
16.NA CAŁOŚĆ ŚCIERAMY:
drugą część zamrożonego ciasta.
17.PIECZEMY 50-55 MINUT:
w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).
18.PO UPIECZENIU I:
wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
19.TEGO TYPU SERNIK:
możemy przygotowywać z innymi owocami, np.
20.
BRZOSKWINIAMI, ANANASAMI.:
Sernik z wiśniami

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO MĄKĘ MIESZAMY

z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

2

MASŁO KROIMY W

kostkę i dodajemy do pozostałych składników.

3

DELIKATNIE WYRABIAMY, STOPNIOWO

dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę.

4

CAŁOŚĆ WYRABIAMY NA

jednolitą masę.

5

GOTOWE CIASTO DZIELIMY

na dwie części (2/5 i 3/5).

6

WIĘKSZĄ CZĘŚĆ WSTAWIAMY

do lodówki na mniej więcej godzinę.

7

Z MNIEJSZEJ FORMUJEMY

wałek i wstawiamy do zamrażarki.

8

SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY

na grubość 6-7 mm i wkładamy do prostokątnej formy (23 x 34 cm).

9

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut (obserwujemy ciasto, ma być delikatnie złote).

10

UPIECZONY SPÓD

wystudzamy.

11

MASA SERNIKOWA MASŁO

rozpuszczamy i studzimy, aby w momencie użycia nie było gorące.

12

JAJKA UBIJAMY Z

cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i sok z cytryny.

13

TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ

wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód.

14

WIŚNIE DOBRZE ODSĄCZAMY

z kompotu i równomiernie rozkładamy na masie serowej.

15

PIANA Z BIAŁEK

Ubijamy pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny, następnie pianę rozkładamy na masie serowej i dodajemy wiśnie.

16

NA CAŁOŚĆ ŚCIERAMY

drugą część zamrożonego ciasta.

17

PIECZEMY 50-55 MINUT

w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).

18

PO UPIECZENIU I

wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

19

TEGO TYPU SERNIK

możemy przygotowywać z innymi owocami, np.

20

BRZOSKWINIAMI, ANANASAMI.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7286,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

910,8 kcal

🥑

Tłuszcz

43,3 g

🌾

Węglowodany

118,1 g

🥬

Błonnik

15,1 g

💪

Białko

15,1 g

Podobne przepisy