createyourhealth.pl

Grillowane souvlaki z karkówki • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.

Grillowane souvlaki z karkówki

Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 500 g
tymianek świeży - 3 gałązki
cytryna - 1 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżka
olej - 5 łyżek
czosnek główka - 1 ząbek
ogórek - 1 szt.
mięta świeża - 1 pęczek
oregano suszone - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ser feta - 10 g
jogurt naturalny - 200 g
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Czosnek i tymianek bardzo drobno siekamy. Ocieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Następnie do marynaty dodajemy słodką paprykę, a także sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm i rozbijamy tłuczkiem, przez folię spożywczą. Tak przygotowane kawałki mięsa układamy jeden na drugim, przycinamy boki, aby były jak najbardziej równe. Następnie każdy kawałek mięsa nacieramy marynatą i ponownie układamy jeden na drugim.
3.NADZIEWAMY MIĘSO NA SZPIKULCE:
Gotowe souvlaki tniemy wzdłuż krótkiego boku na plastry o grubości ok. 2 cm i nadziewamy na 4 długie metalowe szpikulce. Kawałki mięsa powinny być jak najbardziej równe. Tak przygotowaną karkówkę tniemy wzdłuż szpikulców, aby powstały cztery szaszłyki.
4.GRILLUJEMY MIĘSO:
Souvlaki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, dość często je obracając, aby równomiernie się przypiekły, ale nie przypaliły.
5.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SOSU:
Czosnek i miętę bardzo drobno siekamy. Ogórek dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
6.MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU:
Do miski dodajemy czosnek, suszone oregano, oliwę, kruszymy fetę i dodajemy jogurt naturalny. Następnie całość doprawiamy skórką otartą z cytryny. Na koniec do sosu dodajemy ogórek, miętę i odrobinę soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7.PODAJEMY SOUVLAKI:
Sos nakładamy na talerz, polewamy go oliwą i układamy na nim gotowe szaszłyki. Całość oprószamy listkami świeżej mięty.
Grillowane souvlaki z karkówki

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Czosnek i tymianek bardzo drobno siekamy. Ocieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Następnie do marynaty dodajemy słodką paprykę, a także sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm i rozbijamy tłuczkiem, przez folię spożywczą. Tak przygotowane kawałki mięsa układamy jeden na drugim, przycinamy boki, aby były jak najbardziej równe. Następnie każdy kawałek mięsa nacieramy marynatą i ponownie układamy jeden na drugim.

3

NADZIEWAMY MIĘSO NA SZPIKULCE

Gotowe souvlaki tniemy wzdłuż krótkiego boku na plastry o grubości ok. 2 cm i nadziewamy na 4 długie metalowe szpikulce. Kawałki mięsa powinny być jak najbardziej równe. Tak przygotowaną karkówkę tniemy wzdłuż szpikulców, aby powstały cztery szaszłyki.

4

GRILLUJEMY MIĘSO

Souvlaki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, dość często je obracając, aby równomiernie się przypiekły, ale nie przypaliły.

5

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SOSU

Czosnek i miętę bardzo drobno siekamy. Ogórek dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

6

MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU

Do miski dodajemy czosnek, suszone oregano, oliwę, kruszymy fetę i dodajemy jogurt naturalny. Następnie całość doprawiamy skórką otartą z cytryny. Na koniec do sosu dodajemy ogórek, miętę i odrobinę soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

7

PODAJEMY SOUVLAKI

Sos nakładamy na talerz, polewamy go oliwą i układamy na nim gotowe szaszłyki. Całość oprószamy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1554,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

777,1 kcal

🥑

Tłuszcz

68,6 g

🌾

Węglowodany

28,5 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

63,1 g

Podobne przepisy

Grillowane souvlaki z karkówki - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl